För snart fem år sedan försvann en 22-årig norsk-vietnamesiska spårlöst från sitt hem i Bergen. Det var ett mycket uppmärksammat drama i Norge.  Nu krävs en rad norska tidningar på miljonbelopp i skadestånd för att ha olovligen publicerat bilder på henne.

 

Kvinnan försvann sommaren 2 007 från sitt och makens hem.. Det skedde tre veckor efter det att hon hade fött paretrs andra barn. Hennes man och svärmor samt ytterligare av släktingarna misstänktes för att ligga bakom hennes försvinnande, de häktades men efter några veckor lades åtalet mot dem ner. Trots att man letade med hjälp av dykare, med specialutbildade hundar och till och med en miniubåt kunde inte kvinnans kropp hittas.
Vietnamesiskas föräldrar krävde skadestånd av sin svärson och hotade med civilrättslig process. Svärsonen betalade då 240 000 norska kronor. Det blev tvist huruvida svärsonen skulle få behålla de båda barnen i äktenskapet. Fallet har varit mycket uppmärksammat i norska medier och tidningar och tv har flitigt publicerat samma bilder, två porträtt av den försvunna.
Nu kräver den 22-åriga kvinnans norska make och svärmor genom sin advokat ersättning och skadestånd för att medierna har utan tillstånd under en rad av år publicerat bilderna som är privata och som de säger sig ha upphovsrätt till.  Bland annat vill de ha 4,5 miljoner norska kronor av Bergenavisen. Men även NRK, Verdens Gang, norsk TV mfl krävs på tusentals kronor.
De norska tidningarna säger att de har fått den mest använda bilden av polisen och att vem som är fotograf till bilden egentligen aldrig har blivit klarlagd. Hur som helst: Under den mest publicerade bilden kan man läsa Foto: Scanpix.
Vi följer med intresse hur det går.
Bakgrund till fallet: Läs här och här