Förra året använde jag mig av en internetsajt för att göra en fotoalmanacka. Laddade då bland annat upp en liten bild på en sol, som jag själv ritat i Photoshop.

När jag återvände i år upptäckte jag att min sol finns i företagets bildarkiv och fritt fram för alla användare att använda i sina almanackor. I deras köpvillkor står: “XXX kommer inte att använda användares bilder eller texter utan användarens tillåtelse.” De har inte frågat mig om lov och har med andra ord tagit min bild utan tillåtelse (jag har kvar originalet på min dator och kan bevisa att det är min bild). Den kan alltså ha legat på deras sida i upp till ett år.

Vad kan man göra åt saken och vad kan man kräva? Vill gärna veta en ungefärlig summa som det rör sig om, för jag lyckas inte hitta någon prislista någonstans och vet inte alls vad en bild kostar. Tacksam för svar!

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Visst kan du kräva ersättning. BLF har en rådgivande prislista som du kan köpa från BLF:s kansli.