Konstnär Anderssons tavla med get
Konstnär Anderssons tavla med get
Foto: Jonas Lemberg

Fotografen Jonas Lemberg har inte gett upp i tvisten om den tavla konstnären Markus Andersson målade efter Lembergs foto. Tavlan föreställer, som bekant, den på sin tid för mordet på Olof Palme i domstol friade Christer Pettersson.  Nu har Lemberg stämt konstnär Andersson vid Solna tingsrätt på skadestånd för brott mot upphovsrättslagen.

Den omstridda tavlan dök upp vid en utställning 2006 på moderna museet. Lemberg gjorde polisanmälan och anklagade konstnär Andersson för att i detalj ha plagierat en av hans uppmärksammade fotografier, en närbild på Pettersson. Så småningom lade åklagaren ner fallet, bland annat med motiveringen att preskriptionstiden gått ut.
Konstnär Andersson sålde den omstridda, uppmärksammade tavlan till en samlare.  Nu säljer han via sin hemsida posters på Pettersson-tavlan kallad ”Svenska syndabockar” till ett pris på 99 kr plus frakt.  Lemberg anlitar som sitt juridiska ombud jur kand Staffan Teste (Bildombudsmannen AB). Som säger
– Preskriptionstiden för upphovsrättsliga brott är tio år. Vad som dessutom tillkommit i det här fallet är exemplarframställning och försäljning på nätet. Det är visserligen sant att porträttfotografer har använt fotografier som förlagor, men då har de frågat upphovsmännen/fotograferna först om lov och har betalat för det. BLF hade tidigare till och med en särskild taxa för det.
I stämningen till Solna tingsrätt heter det:
” Den aktuella fotografiska bilden föreställer Christer Pettersson, den man som frikändes från mordet på Olof Palme. Jonas Lembergs foto användes under nittiotalet flitigt av massmedia i både större och mindre format och är mycket lätt att känna igen på grund av de detaljer som förekommer i fotot….
….Det fotografiska porträtt som Jonas Lemberg tagit av Christer Pettersson är en exklusiv bild där fotografen fångat ett unikt uttryck i den avbildades ansikte samt där det även är speciella ljusförhållanden.
Uttrycket i bilden har i detalj kopierats av konstnären. Den avbildades kroppsposition är exakt densamma. Ögonens position är densamma. Minsta hårstrå ligger på samma sätt som i bilden. Rynkor är exakt avbildade, munnen är lite öppen och en skymt av en vit tand finns med i den mörka öppningen, som på bilden. Även framställningen av de två olikfärgade t-shirts och den skjorta Pettersson hade på sig är en exakt kopia av bilden.”
Sammanlagt krävs konstnären Andersson på ett skadestånd mm på 20 800 kr.
Markus Andersson berättar om tillkomsten och ger sin syn på konstbråket kring den omstridda tavlan i en intervju i en artikel i Fria tidningen under rubriken ”Mycket väsen för liten bild”. Du kan läsa hela artikeln här! Geten i bakgrunden på tavlan ska illustrera begreppet syndabock och påstås för övrigt ha en förlaga i ett verk av William Holman Hunt (1827-1910)  Se här!
Och posters på tavlan med Pettersson och geten fanns åtminstone att köpa på konstnär Anderssons hemsida i går. Fajten fortsätter alltså inför Solna tingsrätt.