Foto: Kent Hirsch/Hirschproduktion.se  (montage)

BLF-medlemmen och fotografen Anette Persson är en av tusentals enskilda företagare som drabbats hårt ekonomiskt av coronaepidemin. Nu har hon sökt och fått omsättningsstödet. I mars avbokades jobb efter jobb och spiken i kistan kom när Almedalsveckan ställdes in. En vecka med mycket jobb för Anette i vanliga fall.

– Det var då jag förstod att det här är allvarligt och en kris på riktigt. I början där på våren så var beskedet att Almedalsveckan skulle gå av stapeln som vanligt. Jag tänkte då att, vad skönt, då är det kanske inte så farligt ändå. Regeringen införde flera krispaket för aktiebolag men dom med enskild firma var länge osynliga och glömda. Efter många upprop och skriverier, bland annat från BLF, om detta så kom då äntligen en åtgärd för den gruppen av företagare. Alla enskilda företagare som tappat omsättning på grund av epidemin och med en omsättning på minst 200 000 kronor kan söka.

– Jag var så beredd att skicka in min ansökan så fort det var möjligt, säger Anette. Jag hade ju väntat ett halvår minst på detta. Att ansöka var lätt och tydligt. Jag hade sammanställt min försäljning från mars till juli 2019 och mars till juli 2020, samt gjort en PDF på alla underlag (alla fakturor). Jag skickade in underlaget sista november och fem veckor senare hade jag pengar på kontot.

Anette Persson uppmanar alla BLF-medlemmar som passar in på kriterierna (omsättning minst 200 000 kr och tappad omsättning på grund av Corona) att söka. Men det är bråttom att ansöka för första perioden, mars till juli. Sista dag är 31 januari.  

Läs mer här

I dagarna har regeringen beslutat att förlänga omsättningsstödet. Omsättningskravet för 2019 kommer vid förlängningen av omsättningsstödet fortsatt att vara 200 000 kronor för stödperioden augusti till oktober 2020. Från och med november sänks omsättningskravet till 180 000 kronor.

Läs mer här:

Styrelsen