Jag har inte förföljt någon. Jag såg drottningen i en butik, ville ta en bild. Stod utanför på allmän plats. De sprang fyra meter från mig till sin bil. Drottningen snubblade på en sopsäck. New York-fotografen Pontus Höök skriver med ”egna ord” sin version av hur det gick till när drottning Silvia stukade foten.

Så här skriver Pontus på sin hemsida:
Mina egna ord
Jag vill tacka för allt stöd de senaste dygnen och vill samtidigt passa på att reda ut några missförstånd som uppstått sedan den här olyckliga stormen utbröt.
Jag har inte förföljt någon. Jag har inte sprungit efter någon. Jag har inte ofredat någon. Tillsammans med en reporter har jag under ett tjänsteuppdrag sett drottningen och prinsessan i en butik och ställt mig utanför, på allmän plats, för att försöka ta en bild när de kom ut ur butiken. De valde istället att lämna butiken via en sidoingång fyra meter ifrån mig springandes mot sin bil. Drottningen snubblade olyckligt på en sopsäck och gjorde sig illa.
Jag är djupt ledsen och bestört över det som hände drottningen, och jag ber om ursäkt om min närvaro fick henne att känna sig stressad.”

Pontus Höök har fått ett stort stöd via mejl. Flera röster kritiserar Aftonbladets chefredaktör Jan Helin för att han inte försvarat tidningens mångårige frilansfotograf i New York. Helin har också fått hård intern kritik av medarbetarna på Aftonbladet, bland annat vid två stormöten på redaktionen, uppger Resumé.

Läs också: Drottning Silvias stukade fot – är det ”olovlig fotografering”
: