Fotostuderanden Johannes Hirn satt plötsligt, i fredags kväll på en guldgruva, ett riktigt scoop. Det visade sig att han som sista examensarbete i en kurs i fotojournalistik vid universitetet i Boston hade tagit en massa bilder på den misstänkte Bostonbombaren Tamerlan Tsarnajev, den äldre av bröderna som polisen sköt först. Men dessvärre hade han lagt ut bilderna helt oskyddade på sin hemsida.

.
För att få goda råd vad göra ringde Johannes Hirn, som befann sig i London, till sin professor Peter Southwick i  Boston som uppmanade honom att kvick som ögat ta bort bilderna från nätet.  Innan de blev stulna och olagligt nedladdade. Och sedan bums ta kontakt med AP eller Reuters.
– Men, konstaterade fotoprofessor Southwick för News Photographer Magazine, den hästen var redan ute ur ladan…
Bilderna fanns redan kopierade på diverse facebooksidor ute på nätet.
Johannes Hirn är ingen yrkesfotograf utan fil doktor i partikelfysik och vetenskapsjournalist. Fotoutbildningen skaffade han för sitt vetenskapliga arbete.
Fotoprojektet i Boston, som han gjorde härom året,  hade han kallat ”Will Box For Passport” som antydde att den 26-årige Tamerlan Tsarnajev boxades för att få sitt amerikanska medborgarskap.
Hur det gick med Johannes bildrättigheter? Jo, en mindre känd bildbyrå i England fick licensrättigheter att förmedla dem.
Bilderna kan du se här (så länge de nu finns kvar och inte blir borttagna)
Johannes Hirns egen hemsida ser du här!