Undrar över vad jag ska ta betalt för 50-100 bilder som ett företag vill köpa av mig för att använda i sin programvara, alla bilder kommer vara i högupplösning och uttagbara från programmet. De vill friköpa bilderna helt, dock att meta informationen nämner mig som upphovsmakare. Dock är risken att tredjeparts kunder använder mina bilder utan min vetskap. Programmet beräknas användas av minst 8 000 användare per dag enligt företaget.

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Sök i BLF:s FOTOguiden på tänkbara användningsområden och räkna ut hur länge och ofta det är troligt att bilderna används. Först därefter är det möjligt att summera ihop ett pris.

BLF:s notering. Ta gärna hjälp av den rådgivning som BLF och SFF har om det är svårt att tolka prisguiden. Allmän rådgivning: 08-702 03 71, måndag-onsdag 09.00-12.00 eller mejl till [email protected]