En frilansfotograf i Örebro hittade en av sina bilder från en bilolycka på den kommersiella bilsajten www.garaget.org som utges av Garaget Media AB i Eskilstuna. Bilden fanns publicerad på två ställen och fotografen hade inte gett sitt tillstånd. Efter påpekande togs visserligen bilderna bort, men företaget vägrade ge ersättning med bland annat motiveringen att hemsidan var att betrakta som en ”elektronisk anslagstavla, BBS”.

Nu har frilansfotografen Andreas med hjälp av jur kand Staffan Teste stämt Garaget Media AB i Örebro tingsrätt och kräver ersättning och skadestånd med 18 200 kr.
Garaget.org är en hemsida för bilentusiaster och uppger själv av man har i snitt hela 200 000 unika besökare i veckan. Medlemskapet är gratis. Medlemmar lägger ut sina bilder på sina bilar, de ger tips till varandra och man kan köpa och sälj bilprylar. Kommersiellt finansieras det hela genom reklam: allt från bilar, film, dejting, afrikanska singlar mm.
I stämningen har ersättningskravet beräknats enligt BLF: s cirkaprislista. Som försvårande faktor åberopas att Garaget Media AB inte bara under bilden underlåtit att ange fotografens namn utan istället infogat i bilden logotypen ”garaget.org”. Det visar sig nämligen att man på sajten oftast (åtminstone före stämningen) har publicerar bilderna med ”garaget.org” stämpel. Ibland syns dessutom där bakom, litet suddigare, även andra (fotografers) logotyper, ibland är bilderna helt anonyma, påpekas i stämningen.
Vi återkommer till hur det går.