Frilansfotografen i Oslo tog en världsbild av massmördaren. Uppdragsgivaren Aftenposten gav bort bilden gratis. Fotografen fick inte ens med byline i tredje led. BLF: s ordförande Johan Främst är upprörd på yrkets vägnar: ”Är inte vårt jobb värt något?” undrar han.

Den norske frilansfotografen Jon-Are Berg-Jacobsen, 36, var utsänd av Aftenposten. Han stod på rätt ställe vid rätt tidpunkt och tog den över hela världen spridda bilden på den leende norske massmördaren Anders Behring Breivik på väg i pansrad polisbil till häktningsförhandlingen i tingsrätten i Oslo.
För Resumé berättade Jon-Are hur han hittade till den bakväg där Breivik togs in. Hur han med stillbildskameran i ena och videokameran i den andra handen chansade och siktade in på den första bepansrade bilen i en kolonn som plötsligt kördes in via ett garage. Han lyckades få bilden.
Jon-Are Berg-Jacobsen: ”Det har varit intressant att följa bildens spridning i tidningar världen över. Men det har också blivit något av ett upphovsrättsligt problem. Efter att vi skickade bilden till Scanpix Utland har bilden hamnat hos andra bildbyråer som har fått byline för bilden, som AP, Getty Images och Reuters. Det har aldrig varit deras bild.”
Efter alla de röriga turerna med de olika bildbyråerna beslöt Aftenposten att distribuera bilden gratis. Nej, Jon-Are tror att han knappast får mera betalt för den här bilden än någon annan. Den har ju gått via Scanpix, förklarar han för Resumé.
När ordföranden i BLF Johan Främst läste detta fick det honom att reagera fränt:
– Det är nästan så man undrar om beslutet är taget i chocktillstånd. Tidningsutgivarna tycks anse att de förfogar fritt även över unika bilder bara de betalar för timmarna. Men hur ser framtiden ut för fotografer om unika bilder ska vara gratis. Jag kan förstå om frilansfotografen som tog bilden och är beroende av sin uppdragsgivare inte vill bråka. Här tar fotografen en världsbild men får då varken pengar eller ens byline i tredje led.
– Aftenposten bestämmer att inte kräva någon ersättning. Ger bort bilden gratis. Men de övriga bildbyråerna då? Tar då inte de betalt? Distribuerar de också bilden gratis?

Vad anser du att frilansfotografen i Oslo skulle ha betalt för bilden?
– Varje led i kedjan skall redovisas till sin leverantör. Sedan lägger jag mig inte i om fotografen skulle få 4 kronor, 40 kronor eller 4 000 kr för varje enskild försäljning. Och fotografens byline ska alltid stå under bilden. Men att skänka bort bilder gratis – inte skänker man bort texter gratis.

Förekommer det ofta att fotografer behandlas på det här sättet?

– Det är tidsandan jag kritiserar. Det resoneras bland beställarna av bilder endast hur många manstimmar det går åt på ett uppdrag. Sedan betalar man timtaxa. Tar inte ens hänsyn till att det är en världsbild. Vad signalerar det åt vår bransch? Att vårt jobb inte är något värt!

Vad tycker du man ska göra åt det?
– Bättre utbildning när det gäller upphovsrätt. Men det är inte ett problem den enskilde fotografen ensam kan lösa. Man måste gå högre upp i hierarkin för att komma åt det.