Frilans Riks har startat en kampanj mot ”fulavtal”. För ändamålet har en speciell webbsajt öppnats. Tusentals vykort ska nu skickas – till beställarna, lokala fackklubbar och frilansjournalister.

  ”Det blir allt vanligare med avtal där förlag och tidningar vill ha en stor del av upphovsrätten utan att betala. Till exempel publicering i systertidningar, sälja materialet vidare eller använda i reklamsammanhang”, säger Åsa Ohlsson, ordförande i Frilans Riks till Dagens Media.
 Nu ska man via webbsidan Frilansenager.nu och med hjälp av föreläsningar och kurser undervisa frilansar om sina rättigheter. ”Fulavtalen” är negativa på två sätt för frilansjournalisterna, menar Frilans Riks: de sänker inkomsterna, försämrar möjligheterna att försörja sig, och de försvårar frilansjournalistens förutsättningar att hålla koll på sina artiklar, bilder, videofilmer och ljudinspelningar. Beställarna försöker genom avtal få ensamkontroll över materialet.
 Som en av ”värstingarna” i branschen utpekas Sveriges radio!
 Frilans Riks är det rikstäckande distriktet inom Journalistförbundet för frilansar och representerar de olika frilansklubbarna.