Google har tvingats sluta ett avtal med den franska regeringen om att betala ett belopp motsvarande en halv miljard svenska kronor till en särskild mediefond för att stödja franska tidningar på internet. Avtalet undertecknades av Googles ordförande och Frankrikes president Francois Hollande i fredags, skriver The Guardian.

Tidigare har den franska regeringen hotat med att införa en särskild skatt för att bland annat Google News använder korta textsnuttar och så kallade tumnagel-bilder ur de franska tidningarna och tidskrifterna. Samtidigt som Google drar in stora inkomster från annonser som publiceras vid sidan om.
Avtalet innebär att Google betalar till den för ändamålet instiftade fonden 60 miljoner euro. Hur det sedan organiseras och fördelas bland de franska förlagen framgår inte.
Även i Tyskland och Italien blöder pressen. Särskilt i Tyskland ställs nu hårda krav om att Google ska tvingas betala för att företaget snyltar på pressen genom att utan att betala före sig använder tidningarnas material.
Nyligen har Google även träffat ett avtal med belgiska tidningar om att betala för sig. Och här hemma i Sverige stämde ju snart för ett år sedan Scanpix svenska Google med krav på ersättning och skadestånd på fem miljoner för att Google olovandes använder Scanpix tumnagel-bilder; en process som pågår i Stockholms tingsrätt.
Det återstår att se om Google tvingas öppna på plånboken även i Sverige.
Artikeln i The Guardian läser du här!

Citatet:

” Det är första gången Google erkänner att det finns ett ekonomiskt värde i det mediehusen producerar.” 

Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter i en kommentar till Journalisten.se