En domstol i New York ger Google rätt att gratis skanna in miljontals böcker i ett bibliotek på nätet. De amerikanska upphovsrättshavarna organiserade i gruppen Authors Guild stämde Google. Nu har den fleråriga tvisten avgjorts. Google Books har enligt amerikansk lag rätt att skanna delar av böcker, förklarar domstolen. Authors Guild förväntas  överklaga domen, rapporterar Reuters.

I  ett uttalande förklarade domaren Denny Chin att domstolen godtar Googles argument för skanning av mer än 20 miljoner böcker och att företagets sätt att lägga ut ”snuttar” av text och bilder på nätet bedöms som så kallad ”fair use” (=tillåten) enligt amerikansk upphovslagstiftning. Skanningen gör det lättare för studenter, forskare, lärare och allmänhet att hitta böcker – samtidigt som ”respektfull behandling” sker av upphovsmännens rättigheter, skriver domare Chin.
I en kommentar till domen säger professorn i immaterialrätt vid universitetet i Maryland, James Grimmelmann, som har följt processen:
”Detta är en stor seger för Google, och det välsignar andra sökresultat som Google visar, till exempel nyheter eller bilder.Det är också ett bra beslut för bibliotek och forskare, eftersom domen erkänner samhällsnyttan av att göra böcker tillgängliga.”
Verkställande direktören Paul Aiken i Authors Guild är förstås inte lika entusiastisk. Gruppen som företräder upphovsrättshavarna är besviken över domen och kommer att överklaga.
Tvisten mellan Authors Guild och Google har pågått sedan 2005.
Läs mera här!
Vi på BLF News har även skrivit om fallet här