Se upp med att en hackare inte smusslar in en länk till en porrsajt på din hemsida! Detta hände för Bildombudsmannen Staffan Test häromdagen. Mycket besvär och kostnader med att låta en dataexpert gå igenom säkerheten på sidan. ”Och när jag ringde till försäkringsbolaget där jag har min företagssförsäkring, sa de att den inte täcker datasabotage”, berättar Staffan.

En vänlig läsare av Bildombudsmannen.se uppmärksammade Staffan Teste på att det längst nere på startsidan fanns plötsligt en mystisk  länk efter hans mobiltelefonnummer. När man klickade på den hamnade man på en porrsajt. Undersökningar avslöjde att hackningen hade gjorts från IP 83.208.206.55, en dator uppkopplad i Tjeckien och med en angiven e-postadress.
Staffan Teste:
– Min datakille hade fullt jobb med att slänga ut länken och att kolla igenom systemet och säkerheten så det inte finns andra obehagliga ting insmusslade på hemsidan. Jag gjorde för ordningens skull polisanmälan och gav dem alla uppgifter om hackern. Sen ringde jag mitt försäkringsbolag Salus Ansvar där jag har min företagsförsäkring.
– Döm min förvåning när jag fick beskedet att försäkringen inte täckte  merkostnaderna för dataexperten. Min hemsida är mitt skyltfönster utåt. Jag har i snitt 16 000 besökare och får de allra flesta klienter via hemsidan. Om jag hade haft en butik och bovar hade slagit in skyltfönstret skulle kostnaderna för ett nytt fönsterglas och skador i övrigt förstås ha täckts. Men tydligen inte när det gäller inbrott på en hemsida.
Straffans råd till alla fotografer med företagsförsäkring och hemsida: Kolla med ditt försäkringsföretag om det täcker skadan en hackare åstadkommer!
Bildombudsmannen.se (länken till porrsajten låg vid mobilnumret längst nere på sidan)