En partihandel i Östergötland har stämts vid tingsrätten i Hässleholm för att utan tillstånd ha använt 51 bilder ur en konkurrents katalog. Det är grossistföretaget Multi Flame i Hässleholm som upptäckte i höstas att deras bilder hade scannats av ur deras katalog och plötsligt fanns i den konkurrerande partihandelns katalog.

Multi Flame är grossistföretag och säljer tändare med tillbehör, rakhyvlar, tandborstar, batterier mm. Partihandlaren i Östergötland, ett kommanditbolag är enligt hemsidan mera av en diversehandel som saluför flinttändare, askfat, snus-tillbehör, solglasögon, kläder för vuxna och barn och ”eroartiklar”. Man säljer i parti och minut under devisen: ”Varför köpa genom mellanhänder när du kan köpa direkt och till de bästa priserna?” Just nu pågår en kampanj med extrapriser för Elvis-tändare. Nämnas kan också att östgötaföretaget sponsrar en av speedwaystjärnorna i Piraterna.
Östgötaföretaget har alltså enligt Multi Flame, snott 51 av deras bilder, som samtliga har fotograferats av en medarbetare i Multi Flame. Nu kräver företaget genom sitt juridiska ombud Bildombudsmannen Staffan Teste i ersättning och skadestånd 230 775 kr. Kravet på ersättningen har beräknats enligt BLF: s riktprislista.
Partihandeln i Östergötland bestrider och hävdar att de fått tillstånd av tillverkarna av de olika produkterna att använda bilderna.