Vid en ceremoni i Göteborg den 30 oktober får den franska fotokonstnären Sophie Calle motta Hasselbladsstiftelsens internationella pris i fotografi på en miljon kronor och en guldpeng. Då öppnas också en utställning av hennes arbeten på Hasselblads center i Göteborgs konstmuseum. Men redan nu och fram till 24 oktober finns hennes mest kända verk att beskåda på Louisiana konstmuseum utanför Köpenhamn.

  Där finns den omtalade ”Take Care of Yourself” från 2007, där Sophie Calle med utgång från ett e-mail till henne vari hennes käresta gör slut på förhållandet låter ett antal yrkeskvinnor  från advokater till balettdansöser ge sin tolkning av e-mailen. Hon använder sig av texter, stillbilder och videofilmer. Ett annat uppmärksammat projekt är ”The Sleepers” från 1979. Det består av att ett drygt dussin personer, män och kvinnor, bekanta, bekantas bekanta men också helt vilt främmande personer som inbjudits att under några timmar sova i hennes säng. De fotograferas i sängen, sovande och vakna.
 En helt förtjusande videofilm visar en promenad på stranden tillsammans med en gammal dam – samtidigt som man hör hennes roliga och bisarra kommentarer. Under flera dygn delar hon en fyra kvadratmeter stor sovkupé på den transsibiriska järnvägen  med en äldre rysk gentleman. Hon kan fyra ord på ryska, ryssen inte fler ord på något annat språk än ryska. De delar på ryssens medhavda matsäck och sköljer ner det med vodka. Däremellan spelar de schack och ”konverserar”. En dråplig text, originalet översatt till engelska, och fina bilder har blivit resultatet. Har du dina vägar förbi Louisiana, hinner du se utställningen före Göteborg.

Sophiecall 
                                                            Foto: Jean-Baptiste Mondino/Louisiana Museum of Modern Art
        
 Sophie Calle – ställer ut på Louisiana till 24 okt, hämtar en miljon kronor i Göteborg den 30 oktober