En tillverkare av webbsidor har dömts av Högsta domstolen (HD) att ersätta en fotograf för att utan tillstånd ha publicerat två så kallade tumnagelbilder. Fotografen fick rätt i Stockholms tingsrätt, men förlorade i hovrätten.

Med hjälp av jur kand Staffan Teste överklagade han till HD och har alltså vunnit målet. Ersättningen och skadeståndet har visserligen blivit symboliskt: 400 kr per bild och 1 000 kr i skadestånd, allt som allt 1 800 kr. Men det principiella resultatet är viktigt. Det finns nu prejudikat att det inte är tillåtet att ens återge mycket små bilder utan lov. Hela domen kan du läsa här!

HD: Upphovsrätten gäller även mycket små bilder
En tillverkare av webbsidor har dömts av Högsta domstolen (HD) att ersätta en fotograf för att utan tillstånd ha publicerat två så kallade tumnagelbilder. Fotografen fick rätt i Stockholms tingsrätt, men förlorade i hovrätten. Med hjälp av jur kand Staffan Teste överklagade han till HD och har alltså vunnit målet. Ersättningen och skadeståndet har visserligen blivit symboliskt: 400 kr per bild och 1 000 kr i skadestånd, allt som allt 1 800 kr. Men det principiella resultatet är viktigt. Det finns nu prejudikat att det inte är tillåtet att ens återge mycket små bilder utan lov. Hela domen kan du läsa här!