Detta är historien om krigsfotografen Acsintes 5 000 efterlämnade glasplåtar. Om hur hans fantastiska bilder räddades för eftervärlden. lades ut gratis på Flickr och färgsattes

Den rumänske krigsfotografen Costică Acsinte dog 1984 och efterlämnade 5 000 svartvita bilder tagna på glasplåtar. Samlingen innehöll mängder av fantastiskt fina bilder men glasplåtarna var i teniskt erbarmligt skick. Acsinte hade vid 18 års ålder år 1915 utbildat sig till pilot och tog under första världskriget värvning som flygfotograf. Efter kriget öppnade han egen ateljé som porträttfotograf.
Hans gamla glasplåtar hittades häromåret. En annan rumänsk fotograf Cezar Popescu tog sig an uppgiften att rädda och digitalisera samlingen och har nu lagt ut cirka 3 000 bilder gratis på Flickr. Det har skett genom att Rumänien tillämpar en upphovsrätts lag som gör det möjligt.
En tredje fotograf och konstnär Jane Long i Australien upptäckte på så sätt de gamla bilderna i svart-vitt,  blev tagen av dem och började att på eget bevåg färglägga dem. Färgläggningen av de svart-vita bilderna kan dock ifrågasättas. Bedöm själv!
Om allt detta skriver Jyllands-Posten under rubriken ”Ukendt pige knytter tre skæbner sammen” och visar samtidigt en av de fina bilderna. Men de märkliga bilderna har uppmärksammats även av andra som till exempel BBC.
Acsintes arkiv på nätet hittar du här!
Bilderna på Flickr här!