Bland läsartips efter söndagens oväder hittade den norska tidningen Nordlys en fantastisk bild av ett blixtnedslag. Insänd av 12-årige Andreas, som stolt berättade för redaktören att han hade suttit med sin iPad i sina farföräldrars sommarstuga och knäppt bilden. Storyn med bilder slogs upp.


Andra norska tidningar följde efter. Andreas hade skickat två bilder. Den ena bilden visade blixtnedslaget i naturen. I den andra hade han frigjort blixten från omgivningen, förklarade Andreas i intervjun.
Men det dröjde inte länge förrän läsarna började misstänka att allt inte stod rätt till. Fusket avslöjades. Den kreative unge mannen hade enkelt kopierat in den märkliga blixten. Appen heter AlienSky.
Tidningen fick krypa till korset och erkänna att man blivit snopet grundlurade. Andreas pappa  beklagade och sade att sonens kreativitet varit pinsam för familjen. Nordlys anonymiserade raskt familjens namn på sin sajt.
De norska journalisternas språkrör Journalisten.no som berättar historien har bland annat talat med VG: s ansvarige för läsarkontakter Øyvind Solstad, som menar att det visserligen kan vara knepigt att avslöja fusket med bilder men att redaktioner måste skärpa sig. I samband med orkanen Sandy i USA förekom det flera fuskbilder. Förr fick man göra manipulationer i Photoshop. Nu har det förenklats ännu mer. Redaktioner måste slå vakt om sin trovärdighet.
Andreas bilder kan du se genom att KLICKA HÄR