Den 28 december fotograferade Eva-Lena Olsson, Dagbladet, en ishockeymatch mellan Timrå IK och Linköping HC. Hon träffades av pucken och förlorade synen på vänstra ögat. Flera pressfotografer har under de senare åren träffats av puckar i ansiktet.

Johan Främst, kassör i BLF, har lång erfarenhet av att plåta ishockey. Johan, hur farligt är det?

 

– Det har blivit färre platser för fotograferna att plåta från. Förr kunde vi sitta på pressläktaren och ta bilder. Där har de tagit bort en del platser . Samtidigt har det även blivit fler fotografer. Förr var vi två-tre stycken på en match. Nu vid slutspelsmatcherna är det mängder av fotografer.

Ingen tvingar oss att stå där det är farligt. På en del banor finns plattformar för oss att stå på. Men när det blir trångt så står det fotografer vid sargen. Eller vid publikgångar. Vid publikgångarna kommer alltid någon i vägen. Vid sargen blir det trångt och man kan inte ducka om det kommer en puck.

– Felet är helt enkelt att våra möjligheter att stå bra och skyddade har minskat.

Har du sett kolleger som skyddar sig med hjälm?

– Ja, det har jag. En tjej från GP brukar till exempel ha hjälm på sig. I Jönköping erbjuder arrangörerna de fotografer som vill en hjälm. Men jag har inte sett någon med och visir. Att plåta med visir skulle nog bli komplicerat.

Gluggar, små hål i plexiglaset bakom målen att fotografera igenom? Vore det bra?

– Ja, det skulle vara bra. Och dessa gluggar skulle inte behöva vara särskilt stora. Men det finns inte i Sverige.

– Jag har fotat genom vanligt plexiglas bakom målet i Scandinavium och det har gått bra, även om bilden blir litet mattare. Men vanliga plexiglas blir lätt repiga. Sedan finns det optiskt plexiglas och då går det utmärkt att ta bilder, men sådan glas sätter de upp sällan. Det sker endast vid vissa, stora turneringar. De är dyrare. Sannolikt hyr man dem.

PS. Eva-Lena säger till tidningen Journalisten att hon tänker, när hon är återställd, fortsätta att fotografera ishockey.
Ett råd från rutinerade hockeyfotografer: När du står oskyddad vid sarg – titta aldrig bakom kameran om du fick en bra bild. Gör det bakom plexiglas.
Gluggar för fotografering i plexiglaset används bland annat i NHL. Men Svenska ishockeyförbundet anser att det är farligt för spelarna. Deras armar kan brytas om de hamnar i hålen, hävdar man.