Hur går det med årets version av din internationella fototävling ”The PGB Photo Award”?

– Jo tack, jättebra. Det rullar på. Tävlingsbidragen kommer in. Varje deltagare kanske inte lämnar in lika många bilder som i fjol. Vi tar 10 dollar i omkostnader per bild och folk verkar ha litet sämre ekonomi i år. Men det blir nog ungefär lika många deltagare som i fjol.

– Tiden för att lämna bidrag går ut den 31 januari. Sedan börjar juryn sitt arbete. På Fotomässan i Göteborg den 9 april ställer vi ut bilderna och i början på maj blir det prisutdelning i Stockholm.

 

Hur gick auktionen på fotografierna i samband med Fotomässan i Stockholm? Mycket sålde ni för?
– Vi drog in nästan 40 000 kronor. 800 var inbjudna. Ungefär 350 kom. Högsta priset blev det på Lennart Nilssons bild på Ingrid Bergman, som gick, för 13000 kronor. Behållningen går till de sexuellt utnyttjade kvinnorna i Kongo.

Är Årets Bild och din fototävling konkurrenter? Några ”hard feelings” kvar efter schismen mellan er?
– Av några uttalanden att döma betraktar en del oss som konkurrenter. För att få tyst på kritiken mot mig i samband med schismen gjorde jag en polisanmälan. Det blev tyst och så har det förblivit.

Vad gör du när du inte sysslar med din fototävling?
– Jag är projektledare för Fotomässan i Stockholm, Göteborg och Oslo. Det är ett heltidsjobb. Därför hinner jag inte med egen fotografering och har sagt upp avtalet med Expressen.

*FOTNOT: PGB = The Photographers Giving Back Photo Award. Avsikten är att en del av prispengarna ska gå till välgörande ändamål, till de ”avbildade på bilderna”. I fjol kom det över 6000 bidrag från 70 länder. Behållningen från i fjol går till de sexuellt utnyttjade kvinnorna i Kongo. Jonas Lemberg var tidigare generalsekreterare för Årets Bild-tävlingen, som han lämnade efter en schism med styrelsen i Pressfotografernas klubb och startade en egen fototävling.