I fallet med den nakna kvinnan passerades gränsen!

En känd fotograf sålde ett fotografi av naken sovande kvinna till en teater. Efter åtta år byggdes en ny biljetthall och en större bild behövdes. Istället för att beställa en ny kopia av originalet fixade teaterns biträdande chef en liknande bild. Plagiat fann en domstol. Ett intressant fall. Jämför själv!

För åtta år sedan sålde den kända holländska fotografen Claudette van de Rakt, 41, ett fotografi föreställande en naken, liggande och sovande kvinna  (”Moonlight”) till Chassé teater i Breda i Nederländerna.  När teatern skulle bygga om foajén ville arkitekten att man skulle ha ett större fotografi av samma slag på väggen. En av teaterns anställda, den biträdande chefen Ton Dirven, tog då hand om uppdraget och lät en annan naken kvinna, sovande ligga på liknande sätt som originalet.
Det nya jättefotografiet hängdes på väggen till den supermoderna biljetthallen. Claudette van de Rakt stämde då både fotografen av kopian och teatern för intrång i hennes upphovsrätt.
Efter att tingsrätten i Breda hade inspekterat teaterlokalerna och jämfört de båda fotografierna kom rätten i dagarna till följande slutsats: Skillnaderna mellan de båda fotografierna var små. Kopian var ljusare än originalet.  Men det var plagiat och intrång i van de Rakts upphovsrätt. Teatern dömdes att avlägsna bilden från väggen, även på webbsidan och på annat material från teatern. Och riskerar nu straffavgift på 50 000 euro.
På denna video kan du jämföra originalet och kopian och se hur tingsrätten i Breda inspekterar de båda fotografierna!
 (Den första. ljusa kvinnan på videon är plagiatet, den andra med mörkare bakgrund originalet)