ladywarhol.jpeg

FOTO: Christopher Makos
 Andy Warhols alter ego – i 50 bilder

Stockholm upplever just nu en fotoboom som aldrig förr, skriver DN Kultur, och räknar upp alla de fotoutställningar som pågår. På nio platser runt om i stan, med Fotografiska i spetsen pågår det utställningar. Och fler är på gång. Bland annat kommer i december ”Lady Warhol” – en unik utställning om Andy Warhol som kvinna.

 Från Fotografiskas aktuella jätteutställning ”Fashion” rapporteras köer framför bilderna. Där pågår fem utställningar samtidigt. Den 9 november öppnas en ny utställning: ”One Step Big Shot”. Det är en serie fotografier tagna med polaroidkamera av den amerikanska regissören Gus Van Sant – som har tilldelats utmärkelsen Stockholm Filmfestivals ”Stockholm Visionary Award”.
 Han började fotografera med enkel polaroidkamera tänkbara kandidater till sina filmer. Det har blivit en samling porträtt av okända amatörer såväl som kända Hollywoodskådespelare som John Travolta och Nicole Kidman.
 Samtidigt öppnas även en annan utställning av Hanna Ljungh: ”How to Civilize aWaterfall”.
 Andy Warhol är ett gångbart namn. I somras visades den uppmärksammade ”Warhol after Munch” på Louisiana i Danmark. Den 10 december visas utställningen ”Lady Warhol” (för första gången i världen) på Fotografiska i Stockholm. Det är 50 bilder på Andy Warhol utklädd till kvinna. Fotografen Christopher Makos tog under några dagar 1981 en bildsvit på 349 bilder av Warhol förvandlad med hjälp av peruker och hård make-up till sin ”alter ego”. Lady Warhol pågår till 20 mars.
 Pågående fotoutställningar i Stockholm just nu hittar du enligt DN Kultur på följande ställen:
Fotografiska, Stadsgårdskajen 22 (Fashion, Pieter ten Hoopen, Sandy Skoglund, Lars Thunbjörk mfl)
Stockholms fotoantikvariat. Torkel Knutssonsgatan 31 (Ylva Sundberg)
 Galleri Pang Pang, Skånegatan 81 (Tuomo Rainio)
 Milliken gallery, Luntmakargatan 78 (Tova Mozard)
 Crystal, Hudiksvallsgatan 4 B (Daniel Andersson, Kristina Matousch, Julia Peirone)
 Flach-Thulin, Hälsingegatan 43 (Mikael Lundberg, Karin Ohlin, Jessica Faiss)
 Moderna museet, Skeppsholmen ”Moderna utställningen 2010”)
 Index, Kungsbro strand 19 (Xposeptember)
 Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20
  Utöver denna lista pågår fotoutställningar förstås ofta på Galleri Kontrast, i Fotografins hus, Kulturhuset m.fl. ställen.