Basic RGBI dag är det sista dagen för IBC 2016 i Amsterdam. Mässan började i fredags och i dag är det lite lugnare då många av världens besökare har rest hem efter de tre första intensiva dagarna. Mässan pågår 9/9-13/9.
IBC startade 1967 och har under åren vuxit till det mest inflytelserika årliga evenemanget för yrkesverksamma som sysslar med skapande, hantering och leverans av elektroniska medier, över hela världen. Här presenteras allt från små magic arms till stora satellitsändare och Netflixlösningar. Alla stora varumärken är representerade.
IBC lockar nu mer än 55.000 deltagare från ca.170 länder, varje september i Amsterdam. En annan stor mässa är NAB i USA.

Varje år brukar IBC ha en speciell biovisning i sin stora biosalong. Årets lördagsfilm var en speciell HDR – high dynamic range version av Jon Favreau nyproduktion av Djungelboken. Filmen baseras på Rudyard Kiplings originalberättelse från 1894. Jon Favreaus film anses vara en teknisk tour de force.

Trots att filmen helt filmades i den indiska djungeln, så är alla live action tagningar – med Neel Sethi som spelar Mowgli – filmade i en studio i centrala Los Angeles. Allt annat, inklusive djuren som björnen Baloo och tigern Shere Khan, skapas med datorgrafik.

Denna specialversion av Djungelboken visades med Dolby Vision laserprojektion på en specialtillverkad Harkness skärm och med Dolby Atmos ljud via ett QSC ljudsystem.
Jag lyckades få plats mitt i salongen så upplevelsen var jättehäftig både bild- och ljudmässigt.

Tre huvudpunkter som jag märkt i år är filmning VR/360, HDR (High dynamic range) och signalhantering via IP istället för SDI.

VR pratades det mycket om i år.
VR pratades det mycket om i år.

Nu ska jag ta några sista steg på mässgolvet innan jag reser hem. Och lite längre fram kommer några videoreportage och texter om det jag såg på mässan.