IMS Bildbyrå i Stockholm, som ägs av isländska Nordic Photo, har begärts i konkurs av två fotografer som inte har fått betalt för sina fakturor, uppger dagensmedia. se och påminner samtidigt om att IMS var den bildbyrå som förmedlade den beryktade bilden av ”grekturken” som alltjämt pryder  Lindahls mejeriers turkiska yoghurt.

 


Bilden var tagen i Delfi av en äldre nationalklädd grekisk farbror. En i Stockholm bosatt grek kände igen sin bekant på yoghurtburken. Via sin advokat i Aten stämde ”grekturken” Lindahls i Jönköping (som ägs av Skånemejerier) och det rapporterades om skadeståndskrav på 50 miljoner (för att han aldrig hade gett sitt medgivande att användas som modell i kommersiell reklam). Det blev en förlikning, enligt uppgift på ca 1,7 miljoner. Efteråt försökte Lindahls i sin tur få ut ett skadestånd från IMS, som hade köpt bilden från en spansk bildbyrå, som hade köpt den av den franske fotografen…
IMS och Nordic Photos ekonomiska bekymmer har dock inget samband med bråket kring bilden på ”grekturken” att göra. VD Arnaldur Gauti Johnson i IMS förklarar för dagensmedia.se: ”Våra problem startade i samband med finanskrisen då försäljningen vek snabbare än vad vi kunde kapa kostnaderna. Alla vet att vi har haft problem.”
Enligt Arnaldur Gauti Johnson pågår nu förhandlingar med nya ägare och en uppgörelse är ”nära förestående”. Han uppger också att IMS aldrig stämdes i samband med bråket kring bilden på ”grekturken”.
Hur gick det då för Lindahls mejerier? Affärerna tycks gå lysande. Bilderna på den grekturkiske farbrodern finns kvar på alla burkar med turkisk yoghurt. På hittagreken.se söker Lindahls nu en garanterat ”äkta” grek som modell till sin grekiska yoghurt (där figurerar i dag en gumma klädd i huckle)