De svenska frilansjournalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har omhäktats i Addis Abeba. Åtal väntas först om en månad. De riskerar att få betala sina advokatkostnader själva. Enligt Reportar utan gränser, som håller i  insamlingen till deras hjälp, har man fått in cirka 30 000 kr. Men det behövs mycket mer!

 

 Ordföranden i Reportrarna Jesper Bengtsson uppger för SvD att det behövs minst det dubbla. UD har tidigare förklarat att då frilansjournalisterna kommit illegalt över gränsen betraktar man dem som ett så kallat konsulärt ärende. I sådana fall betalar inte UD eventuella advokatkostnaderna utan hjälper via ambassaden i Etiopien med mat, kläder, mediciner – och först och främst genom diplomatiska påtryckningar för att Johan och Martin fria.
Vad de båda anklagas för, förutom att utan visum ha kommit tillsammans med en gerillagrupp över gränsen, är oklart.
Deras tillstånd uppges enligt den svenska ambassadpersonalen som fått träffa dem ”enligt omständigheterna” tillfredsställande. Men man behöver inte ha någon större fantasi för att förstå att deras situation i praktiken är föga avundsvärd. Det är också oklart om det i Sverige fanns i förväg uppdragsgivare för deras reportage som nu är beredda att ta ekonomiskt ansvar. 
Bakom insamlingen står Reportrar utan gränser, Journalistförbundet mfl. Johan Persson är medlem i Pressfotografernas klubb och därför har även PFK genom sin ordförande i Västra Patric Sörquist anslutit sig till insamlingen.
Patrick hälsar till BLF att alla som vill vara med och hjälpa Johan och Martin i deras svåra situation kan betala in pengar till insamlingen på bankgironummer 5567 – 3818 som går till Reportrar utan gränser. Märk inbetalningen ”Till Johan och Martin”.