Jag är medlem på en sida men nästan hälften av alla medlemmar har laddat upp bilder som det inte har fotat själva utan kopierat från någon Internet sida vanligtvis Google. Vad ska jag göra när jag ser en sådan bild? Och om någon kopierar någon av mina bilder vart ska jag då vända mig? De som är crew på sidan verkar inte få något grepp på det hela och de har tillkallat flera minicrew för att ta hand om stulna bilder, men det är ju även de som godkänner bilderna först innan de blir helt uppladdade! Och en av skaparna till sidan har själv några bilder från Google i sitt fotoalbum! Vad ska man göra åt detta?

Svar av bildombudsmannen Staffan Teste: Det är den som äger upphovsrätten som kan agera genom att t.ex. sända en räkning till den person som använder bilderna på sin hemsida. Att kopiera en bild för att klistra in i sitt eget fysiska fotoalbum är tillåtet för privat bruk. Däremot att ladda ned bilder till sitt fotoalbum på nätet som är öppet för alla är otillåtet.