BLF har sorg. Den alltid glada, positiva och framåtsträvande BLF-vännen Johan Främst har gått bort efter en tids sjukdom. Johan var styrelseledamot i BLF mellan åren 2004 och 2014. Först som kassör och de sista fem åren som ordförande. Därefter blev han kansliansvarig och svarade på frågor från medlemmar och andra vetgiriga. 

Johan var urtypen för en engagerad BLF-medlem. Han kombinerade anställningar som fotograf och bildredaktör på tidningar och Tv-bolag i Västsverige med frilansuppdrag i Sverige och utomlands och han var dessutom delägare i bildbyrån Kamerapress som var en viktig samarbetspartner till IBL och Pressens Bild. För Johan var bilden viktig – precis som för alla duktiga fotografer – men lika viktig var affären, företagandet. 

Johan hade en utpräglad och stark kollegial känsla och var den som såg till att BLF blev en viktig del av den svenska bildsfären genom att ansluta BLF till den kollektiva förvaltningsorganisationen Bildupphovsrätt och han representerade oss i Bonus Copyright Access och han engagerade sig internationellt i CEPIC. 2016 slutade Johan på BLF för en anställning som sjukhusfotograf på Skaraborgs sjukhus Skövde. Det var också där han vårdades under sin sjukdom. In i det sista engagerade sig Johan för att övergången från BLF till Journalistförbundet skulle bli så bra som möjligt för BLF_Fotograferna. 

Vi minns Johan som en bildens diplomat och som en kåsör med en svart humor som avväpnade oss alla. Våra tankar går till Johans familj och hans vänner. Johan Främst blev 56 år.

2015 gjorde P4 Skaraborg en intervju med Johan om hans liv som fotograf. Den kan du lyssna på här

Styrelsen

Foto: Sanna Sjöswärd – Koster juli 2021