Vem äger upphovsrätten? Fotografen vars kamera bilden togs med? Apan, som ”stal” naturfotografen David Slaters kamera och tog bland annat en praktfull selfie? Nyhetsbyrån som sålde bilderna? Eller ingen? Om den intressanta frågan pågår sedan en tid en livlig dispyt på det världsvida nätet.

Saken: naturfotografen David Slater var häromåret på en expedition i Indonesien. En så kallad makaker apa råkade i ett obevakat ögonblick stjäla en av Davids kameror. Med kameran tog apan massor av bilder, de flesta suddiga, men några riktiga pärlor. Några av dem hamnade på nätet, utan copyright- raden. En selfie har sedan en tid valsat fritt runt på internet för delning på bland annat Facebook och Twitter.
Apans selfies har även placerats på Wikimedia Commons för fri publicering. David Slater begärde att Wikimedia i USA, som hade ansvaret för bildpubliceringen, skulle ta bort bilderna. Wikimedia vägrade: med motiveringen att Slater inte hade upphovsrätten på bilderna. Ej heller apan, ty en apa kan inte ha upphovsrätten. Endast människor kan ha upphovsrätt till bilder. Resonerade Wikimedia. Slutsats: ingen har upphovsrätt på bilder som en apa tar! Återstår att se om den intressanta frågan avgörs inför en domstol?
Om allt detta kan du läsa bland annat här 1, här 2 och här 3.