”En lekfullhet och ett allvar”

Årets Scanpix stora fotopris har tilldelats Klara Källström och Thobias Fäldt, Stockholm, som under signaturerna KK + TF lämnade in det segrande projektet serien ”Wikiland”. Det delar på priset på 100 000 kronor.
Thobias Fäldt är därmed den första fotograf som vunnit Scanpix-priset två gånger.

Juryns motivering är följande:
”Med serien ’Wikiland’ vill Thobias Fäldt och Klara Källström undersöka de förväntningar och begränsningar dokumentärfotografiet ställs inför när stora mediala händelser skildras. Fotograferna har valt att undersöka mediauppståndelsen vid rättegången mot Wikileaks grundare Julian Assange och miljön kring de platser där han har suttit i husarrest. I stället för en dokumentation av personen Assange har de skapat ett porträtt av mediafenomenet. Genom att låna estetik och tillvägagångssätt från konst- och kriminalfotografi skildrar de på ett kritiskt, analytiskt men även humoristiskt vis hur vi som betraktare rör oss kring händelsen, en händelse som i högsta grad fokuserar på Sverige trots att den utspelar sig på en global, medialiserad arena. Projektet innehåller en lekfullhet och ett allvar som ställer fler frågor än det ger svar.”
Thobias Fäldt vann även 2006 med serien ”Year One”.

Scanpix fotopris ges den yrkesverksamma fotograf som ”bäst skildrat det svenska samhället – på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin”.

Vinnarbilderna kan du se här!