Men var det pressetiskt rätt att publicera bilden?

En helt oskyldig passagerare, 58-årige Ki Suk Han stod häromdagen på plattformen till en tunnelbanestation på Manhattan och blev brutalt nerknuffad på tågspåret. När han försökte klättra upp och ansiktet skymtade vid kanten av perrongen kom tåget. Sekunden innan den olycklige mannen krossades till döds knäppte frilansfotograf R. Umfear Abbasi den dramatiska bilden som slogs upp på hela omslaget till tabloiden New York Post
Men var det pressetiskt rätt att publicera bilden?


Den intressanta frågan diskuteras på det amerikanska Pointer institutets webbsajt – som sysslar med bland annat utbildning av journalister. Det finns röster för och mot.
Bilden påminner om rånoffret som lämnades på T-banespåret vid Sandsborg i Stockholm. I fallet på Manhattan var det en 30-årig man, som tidigare hade sökt bråk med folk på andra t-banestationer som aggressivt angrep Ki Suk Han och vräkte ner honom på spåret framför det annalkande tåget. Frilansfotografen Abbasi som brukar plåta åt New York Post berättade att han av en händelse råkade stå på perrongen och såg vad som hände. Han började springa fram till olycksplatsen och försökte varna tågföraren med att blixtra med kameran, men det var för sent. Lokföraren kunde inte stanna i tid. Mannen dog.
Hur gick det för övrigt för gärningsmannen? Jo, han greps några timmar senare av polisen.
Se den dramatiska bilden i New York Post här!
Och Pointer institutes hemsida här!