Den kände konstnären klippte ihop och målade på 35 av en fotografs bilder. Han sålde åtta av dessa konstverk för drygt tio miljoner dollar. Nu har en federal domstol i New York dömt honom att förstöra de omstridda konstverken. Skadeståndet bestäms senare.

 Nättidningen Dagens Jurídik skriver om den intressanta domen. Bakgrunden processen är följande: 
Fotograf Patrick Cariou bodde i sex år tillsammans med rastafarier på Jamaica och publicerade sina bilder i en bok som utgavs år 2000.
Konstnären och fotografen Richard Princes ”klippte, klistrade och målade” ihop Carious fotografier till ett konstverk, som visades på ett hotell på St Barts och senare på galleriet Gagosian i New York.
Fotografen Cariou stämde i december 2008 konstnären Prince vid en federal distriktsdomstol och menade att Prince genom sina konstverk gjort intrång i hans upphovsrätt. Enligt stämningen påstods konstnären ha använt 35 av Carious fotografier, 28 av dem direkt från Carious Rastabo.
Häromdagen, den 18 mars, kom distriktsdomaren Deborah A. Batts dom:
konstnären Richard Prince och ägaren till galleriet Gagosian åläggs att förstöra de konstverk som ännu inte är sålda. Skadeståndet till fotografen bestäms senare!
Den 61-årige Richard Prince är en både känd och omtvistad konstnär i USA. Han har gjort sig ett namn som konstnär inom ”refotografering”. I klartext betyder det att han använder andras fotografier i sina konstverk. Han klipper ihop, målar över, använder omslag till cigarrettpaket mm. Bland hans kända serier finns Cowboys, The Marlboro Man och Girlfriends. Han har ställt ut på Guggenheims och sålt 8 av de nu i det aktuella målet fällda konstverken för över tio miljoner dollar.
Den amerikanska domstolen fastslår att det inte är ett så kallat ”fair use”, som Prince advokat åberopat.
BLF: s juridiska ombud jur kand Staffan Teste:
– En mycket intressant dom. Det är utmärkt att domstolar fastslår att det inte bara är att klippa och klistra andras fotografier och att hävda att man därmed skapat ett eget konstverk. 

 

 

Prince konstverk

          Ett av konstverken som nu ska förstöras!  
    (Foto:Patrick Cariou/Konstverk: Richard Prince)