Många branscher hamnade genom lågkonjunkturen i svårigheter. För företag specialiserade på webb-tv har det däremot varit goda tider. Stora koncerner behövde spara pengar. De drog ner på resandet. Satsade istället på webb-tv! Det berättar Örjan Wallén i Malmö – en av pionjärerna när det gäller webb-tv i Sverige.

 

orjanwallen.jpg

Örjan Wallén började med webb-tv redan 1997
Foto: Wallenmedia

 

 – Nu arrangeras internkonferenser och möten genom att man samlar medarbetarna i smågrupper på flera ställen och kopplar upp dem genom intern-tv. Webb-tv är ett billigt och effektivt kommunikationsmedel, säger Örjan.
Han började redan 1997, startade eget 2001. I dag är Wallen Media AB en av de få specialiserade webb-tv-företag i landet.
– Jag skulle gissa att vi är mellan fem och tio stycken som uteslutande sysslar med webb-tv, säger Örjan.
Det har gått bra för Wallenmedia. I dag har man som kunder stora koncerner som Sony Ericsson, Teleca och Ericsson. Istället för att en massa folk reser för dyra pengar – arrangeras seminarier och internmöten via webb-tv. Bolagsstämmor, kvartalsrapporter går förträffligt att förmedla via webben.
– Vi har också varit utomlands och sänt från till exempel Aten och Warszawa.
Andra projekt är idrottstävlingar. Wallenmedia har med framgång sänt fotbollsmatcher live åt Sydsvenskan. Nu senast, i februari när MFF spelade i Danmark mot Brøndby slog man tittarrekord. Över 10 000 följde matchen på nätet. Tidigare har snittsiffror i fotboll legat på cirka 3 000 tittare.
 Hästtävlingar i Strömsholm i Västmanland och ishockey är andra exempel på firmans specialiteter.
 I höstas hölls internationella skateboardtävlingar (Ultra Bowl II) i Malmö. Flera av världsstjärnorna i branschen deltog.
 – Vi hade faktiskt 3 000 tittare även på skateboard. De intresserade i andra länder kände till tävlingen och visste var på webben de hittade länken, berättar Örjan.
Är rätt gissat att du själv kan ha ett förflutet i skateboard?
 – Jag höll på med skateboard när jag var 13-14 år. För fem år sedan tog jag upp det igen. Det resulterade i början att jag ramlade och slog mig rejält – en flisa i höftbenet. Men jag har aldrig gillat att springa så jag fortsatte och motionerar nu regelbundet med skateboard.
 Wallenmedia sänder sedan några år webb-tv från Malmö kommunfullmäktiges sammanträden, sedan ett år även från Landskrona fullmäktige.
Hur många är ni i firman?
– Vi är tre. Vid behov anlitar vi frilansar.
Tar ni även med stillbilder?
– Nej, bara rörligt.
Örjan Wallén är sedan senaste årsmötet ny i BLF: s styrelse. Han invaldes som suppleant.

Några exempel på Wallenmedias produktion:
 MFF- Brøndby  här!
 Landskrona kommunfullmäktige i funktion: här!

Skateboard (Ultra Bowl II) med världsstjärnor

 

teamwallen.jpg

Team Wallenmedia i arbete
Foto: Wallenmedia