Titel: Deconstructing Osama series: "Dr. Fasqiyta-Ul Junat in a combat zone in the north of Mazar-e-Sharif, 2003", (2007)
Titel: Deconstructing Osama series: ”Dr. Fasqiyta-Ul Junat in a combat zone in the north of Mazar-e-Sharif, 2003”, (2007)   Foto: Joan Fontecuberta

”Mellan verklighet och fiktion”

Han är ”lekfull, originell och uppfinningsrik”! Det är bland annat juryns motivering för att ge den spanske fotografen och författaren Joan Fontcuberta 2013 års Hasselbladpris. Som består av guldmedalj, diplom och en check på en miljon svenska kronor och som överlämnades vid en ceremoni i Barcelona på torsdagen.

Fontcuberta beskrivs som en konstnär som arbetar mellan ”verklighet och fiktion genom att konstruera fotografiska illusioner med lös förankring i verkligheten. Han skapar ett visuellt universum i vilket uppfattningar om sanning och fiktion flätas samman i en dialog som emellertid aldrig mynnar ut i någon konkret slutsats utan förblir undanglidande. I många avseenden både föregriper och integrerar Joan Fontcuberta den digitala manipulationens radikala inverkan på nutida fotografi”, heter det

Stiftelsens motivering till valet av Hasselbladspristagare för 2013 lyder:
”Joan Fontcuberta är en av vår tids mest uppfinningsrika fotografer. Under mer än 30 års tid har han oupphörligen utforskat och ifrågasatt fotografin som medium. Hans fotokonst kännetecknas av originella och lekfulla, konceptuella angreppssätt som vänder ut och in på fotografiska konventioner, uttrycksmedel och sanningsanspråk. Han utmanar våra föreställningar om vetenskap och fiktion i tvärvetenskapliga projekt som når långt bortom gallerirummet. Både som fotograf och som författare, lärare och curator har Joan Fontcuberta blivit en betydande inspirationskälla för den yngre generationen.”

Hasselbladspristagaren Joan Fontcuberta ( Foto:Patrice Josserand)
Hasselbladspristagaren Joan Fontcuberta
( Foto:Patrice Josserand)

*Joan Fontcuberta är född 1955 i Barcelona. Välkänd som konceptuell fotograf (=konstnär som lägger all vikt vid idén), men också verksam som författare, redaktör och curator. En av grundarna av den europeiska fototidskriften Photovision. Han har föreläst vid både spanska och internationella universitet, bland andra Harvard, skrivit böcker och haft mängder av utställningar. Som fotograf är han självlärd. Kritiker säger att han leker i Photoshop.
*Den 25 oktober öppnas i Göteborg på Hasselbladcenter en utställning med Fontcubertas fotografier. (Men som av en händelse  öppnas redan den 14 mars en utställning av Joan Fontcubertas bilder som håller på hela våren på Fotografins hus på Skeppsholmen i Stockholm.)
Fler bilder av pristagaren kan du se HÄR
Och en film om Fontcuberta KLICK