Halvt avklädd i en provhytt i en affär i Norrköping upptäckte 21-åriga Lisa att en hand med mobilkamera stacks in under dörren. Hon slog larm och den 16-årige pojken/gärningsmannen avslöjades. Han åtalades enligt den nya lagen om förbud mot kränkande fotografering. Men tingsrätten i Norrköping friade. Med motiveringen att fotograferingen inte hade skett i hemlighet! Fotograferingen hade ju upptäckts!

Detta berättar DN, som har kartlagt konsekvenserna hittills av den nya lagen som infördes 1 juli 2013. DN har inte hittat något fall av en yrkesfotograf har åtalats, men redogör däremot för ett antal fall typ ”Kvinna och son filmades på camping”. ”Bilder från väntrum lades på Instagram”, ”Gäst fick inte klä på sig i fred”. ”Sex på skoltoalett filmades av pojke”, ”Rättegång väntar för foto av oralsex” m.fl. liknande fall.
I en flera fall har den åtalade dömts till dagsböter och skadestånd på 7 000 – 10 000 kr. I fallet ”Sex på skoltoalett filmades av pojke” till skadestånd på 40 000 kr.
I Norrköpingsfallet har åklagaren avstått från att överklaga. Med motiveringen att domen är så klart skriven med citat ur förarbetena där det anges att den olagliga fotograferingen ska ske i hemlighet.
Till DN säger justitieminister Beatrice Ask att hon inte kan uttala sig om enskilda fall men att lagen ska framöver utvärderas.