Den italienske fotografen Marco Vernaschi tog Årets Bild i den internationella fototävlingen ”Photographers Giving Back Award”. Hans märkliga bild belönas med 10 000 dollar.

Det var för andra gången den av Jonas Lemberg i fjol startade tävlingen avgjordes av en internationell jury som hade samlats i Stockholm.
Årets Bild är en ovanlig vinnarbild och visar i svart-vitt den stol där Guinea-Bissaus president João Bernardo bara några timmar tidigare har avrättats.
– Det är ett väldigt annorlunda sätt att fotografera en brottsplats. Man ser ingen kropp, vilket bara gör bilden starkare. Det är en bild som väcker många frågor,säger Pieter Ten Hoopen i en kommentar – själv prisbelönt fotograf och en av medlemmarna i den internationella juryn.
Den svenske frilansfotografen Niklas Björling blev vinnare i porträttklassen. Ytterligare två svenskar belönades: Hans Strand fick andrapriset i naturklassen och Linus Sundahl-Djerf tredjepriset i kategorin sportreportage.
Marco Vernaschi, som tog Årets Bild, är född i Italien och boende i Argentina. Han är en internationellt framgångsrik fotograf med uppdrag för bland annat Newsweek, National Geographic och The Sunday Times Magazine.
De vinnande bilderna publiceras på webben, utställning och i The PGB Photo Book 2 som släpps i bokhandeln den 9 april.
Årets Bild belönas med 10 000 dollar. De övriga vinnarna i de sammanlagt 20 klassernas får 1 000 dollar var. Minst 5 000 dollar lämnas till välgörande ändamål. Alla prisbelönade bilder är utlagda på webben.
906__6d045929c0d34ba83f4ca4f0cdb29538

Årets Bild – värd 10 000 dollar!. Foto: Marco Vernaschi