Ett märkligt upphovsrättsligt fall ska prövas i Stockholms tingsrätt. Östermalmshallens företagarförening har fått sin engelskspråkiga hemsida kapad. Man missade att betala in årsavgiften i tid. Och plötsligt hade hemsidan en ny ägare. En 31-årig stockholmare hade köpt domännamnet www.saluhallen.com. Han har behållit Östermalmshallens alla originaltexter och bilder på sidan!

Varför gör man det? Jo, för att ägna sig åt avancerad så kallad sökoptimering på internet. Det hävdar reklambyrån Anckers & Co AB, som år 2004 gjorde hemsidan både på svenska och engelska åt Östermalmshallen. I åtta år har det fungerat utmärkt. Men så i mitten av mars förra året stängdes den engelska varianten av domänleverantören för att företagarföreningen hade missat att betala årsavgiften i tid. Innan företagarföreningen hade hunnit rätta till det hela hade domänleverantören Network Solutions sålt namnet till den 31-årige stockholmaren. Som krävde så att säga fett betalt för att sälja rätten tillbaka.
Med hjälp av jur kand Staffan Teste har nu reklambyrån Anckers & Co AB på Östermalmshallens vägnar stämt 31-åringen.
Att köpa sajten med någon annans domännamn på auktion är legalt. Men knappast att behålla förre ägarens text och bilder. Nu påstår 31-åringen att hans bolag har sålt www.saluhallen.com vidare och som bevis tilltingsrätten har han skickat ett kvitto med ett svårläsligt namn. Anckers & Co AB svarar att 31-åringen är rätt svarande i målet och att han står på listan för ägare till domännamn som privatperson och kräver att tingsrätten genom deldom fastställer att 31-åringen är ”behörig part i förevarande tvist”. Parterna är nu kallade till muntlig förberedelse i tingsrätten.
Vad är då finessen med att köpa/kapa någon annans hemsida? I Östermalmshallens stämning beskrivs motivet så här:
”Under de åtta år som gått sedan hemsidorna lanserades har de domännamn som Östermalms Saluhall använt etablerats. De har idag en mycket hög besöksfrekvens. De kunder som brukar besöka hallen har vant sig vid att hitta information om saluhallen då de slår in domännamnet saluhallen.com. Östermalms Saluhall är också ett turistmål. Saluhallens webbadresser kommer följaktligen högst upp på sökmotorn Googles organiska listor vid många sökningar på internet. Detta innebär att de aktuella domänerna samt även andra domäner med liknande namn är mycket attraktiva för personer och företag som vill generera höga intäkter genom sin närvaro på nätet via exempelvis annonsörer, som betalar domänens innehavare då besökarna klickat på deras länkar. En relativt ny metod som används av mindre nogräknade aktörer för att lägga beslag på domäner med hög trafik är s k ”mousetrapping” – oönskad omdirigering av domännamn – vilket innebär att vissa nätföretag snabbt fångar upp och registrerar attraktiva domäner med hög nättrafik när de blir tillgängliga, trots att de ofta riskerar rättsliga påföljder.”
I ersättning för upphovsrättsligt otillåten användning och skadestånd för texten krävs nu 31-åringen på 19 500 kr plus att han betalar Östermalmshallens rättegångskostnader.
Se på www.saluhallen.com själv. (Under ”friends” en länk. Det har varit fler före stämningen)

                                                    [email protected]