Årets Scanpix Stora Fotopris på 100 000 kronor har tilldelats Malmöfotografen Martin Bogren, 44 år, för hans serie bilder ur hans bok ”Lowlands” tagna i hans hembygd. Scanpix Stipendium på 30 000 kr gick till David Magnusson för serien ”Purity Ball”.

Martin Bogren arbetade med Lowlands-projektet i fyra år. Namnet antyder på Söderslätt i sydvästra Skåne där Martin växte upp. Han har fotograferat sedan han var 18 år. Nu har han återtvänt till hembyn i flera omgångar och fotograferat i mängder. Till slut valde han ut 39 svart-vita bilder. Bilderna finns i en fotobok och har visats i höst på en utställning på Fotografiska i Stockholm. (Utställningen pågår ännu några dagar – till 4 december.) Martin Bogrens segrande bilder kan du se här!

 * Lowlands beskriver Martin Bogren så här:
  ” Det var här jag växte upp. När jag var barn längtade jag härifrån. Till något som var större, något som var mer. Byn var begränsande och världen där utanför ett väntande äventyr. Jag har återvänt hit nu. Med kameran som ursäkt – för att söka efter minnen. För att förstå den längtan bort som jag kände under uppväxten.