Fotobranschen i London är upprörd. Det började med att The Photo Archive News, ett förträffligt nyhetsbrev som läses av fotografer och bildbyråfolk, avslöjade att det skall bli förbjudet att utan tillstånd fotografera på Trafalgar Square i London.

Från borgmästarens ämbete hade utgått ett påbud om vad som skall förbjudas på det berömda torg där den brittiska flottans största hjälte Lord Nelson står staty. Att det ska bli förbjudet att mata fåglar, sätta upp högtalare och tälta var det inget att bråka om. Men så fanns där en passus om att man ej heller skulle få fotografera utan tillstånd – och då tog det hus i helsicke. Nu pågår en upprörd debatt på det engelska bildbyråfolkets interna debattsajt. Lagförslaget är litet suddigt skrivet. Men yrkesfotograferna tolkar det att i fortsättningen kommer det att krävas tillstånd från borgmästarämbetet för all fotografering för kommersiellt ändamål på Trafalgar Square. Och dyrt riskerar det att bli. Licensen kan kosta uppåt 1000 pund/per fototimme. På fotosajten uppmanas nu till ljudliga protester och kraftfull lobbying för att stoppa förslaget.
Lord Nelson? Ja, han var vice amiralen som ledde den brittiska flottan vid slaget vid Trafalgar år 1805.  Den fransk-spanska flottan besegrades. 22 av fiendens fartyg sköts i sank. Men Lord Nelson själv stupade.