”Falckögat” = en fotografisk kulturgärning från Östergötland

SvenskaTanten

Den östgötske pressfotografen Bernt-Ola Falcks livsgärning i svart vitt har nu utgivits postumt av hans vän BLF-medlemmen Bernt Josephson.

Bernt och Bent-Ola träffades när de gjorde lumpen och arbetade tillsammans på tidningen Värnplikts Nytt. Bernt skrev och Bernt-Ola fotograferade. De blev vänner för livet.

Bernt-Ola Falck anställdes som pressfotograf på Östgöta-Correspondenten och avancerade med åren till bildchef, Bernt Josephson startade eget förlag och blev medlem i BLF. Bernt-Ola drabbades år 2 000 av skelettcancer. Han ville gärna ge ut ytterligare en fotobok, om sin allra första utställning i Vetlanda. Men han hann inte slutföra uppgiften utan dog 2006, endast 44 år gammal.

Bernt Josephson fullföljde sin bäste väns arbete, men utökade det till en exposé över Bernts alla utställningar och böcker. Fotoboken heter ”Falcköga – Berättelsen om fotograf Bernt-Ola Falck” och är både läs- och sevärd.

Det finns många fina svart-vita bilder i boken, men även några i färg. Bernt-Ola Falck var en skicklig porträttfotograf. Där finns bilderna på ”medborgarna” i 1980-talets Vetlanda som kyrkoherde Olsson i Alseda, Kolar-Pelle och lantbrukarhustrun Viktoria Ek som mjölkar en ko. Från senare år finns den unga Louise Hoffsten i Linköping, den benlöse tiggaren Alexander på en gata i Moskva, en närbild på Erland Josephson och en barfota Madeleine Pyk, en av de sista bilderna han tog 2006.

Ett charmigt projekt av märket Falck var Den svenska tanten. Uppklädda står tanterna bakom en skogsgrind. Tanten på torget som säljer Östgötagubbar och tanten som väntar på skolgården för att uppvakta på studentexamen.

Där finns också bilder ur Falcks fotobok om Anita Björck, till exempel en fin bild på Björck och Ingmar Bergman.

Vad finns det mer att säga om Falckögat? Jo, bara att konstatera att det han har presterat har varit en fotografisk kulturgärning i Östergötland.

 

BerntoB-O

De båda vännerna – Bernt Josephson och Bernt-Ola Falck, till höger.

 

Se fler bilder

Eva-Lena fotograferade oskyddad vid sargen
– förlorade synen på vänster öga

Den 28 december fotograferade Eva-Lena Olsson, Dagbladet, en ishockeymatch mellan Timrå IK och Linköping HC. Hon stod mellan sarghörnan och avbytarbåset, ett område som är reserverat för pressfotografer. Det var trångt. Hon tog ett steg tillbaka och såg inte pucken. Eva-Lena träffades i vänster öga. Hon har genomgått flera operationer. Runt ögat är det 25 stygn. Hon har förlorat synen på ögat helt och vet ännu inte om själva ögat kan räddas, skriver Journalisten.

Flera pressfotografer har under de senare åren träffats av puckar i ansiktet. Ordföranden i Pressfotografernas Klubb Mia Karlsvärd kräver ökad säkerhet för pressfotograferna på de svenska ishockeyarenorna.

Hur farligt är det att plåta ishockey, Johan Främst?

Johan Främst, kassör i BLF, har lång erfarenhet av att plåta ishockey. Johan, hur farligt är det?

– Det har blivit färre platser för fotograferna att plåta från. Förr kunde vi sitta på pressläktaren och ta bilder. Där har de tagit bort en del platser . Samtidigt har det även blivit fler fotografer. Förr var vi två-tre stycken på en match. Nu vid slutspelsmatcherna är det mängder av fotografer.

Ingen tvingar oss att stå där det är farligt. På en del banor finns plattformar för oss att stå på. Men när det blir trångt så står det fotografer vid sargen. Eller vid publikgångar. Vid publikgångarna kommer alltid någon i vägen. Vid sargen blir det trångt och man kan inte ducka om det kommer en puck.

– Felet är helt enkelt att våra möjligheter att stå bra och skyddade har minskat.

Har du sett kolleger som skyddar sig med hjälm?

– Ja, det har jag. En tjej från GP brukar till exempel ha hjälm på sig. I Jönköping erbjuder arrangörerna de fotografer som vill en hjälm. Men jag har inte sett någon med och visir. Att plåta med visir skulle nog bli komplicerat.

Gluggar, små hål i plexiglaset bakom målen att fotografera igenom? Vore det bra?

– Ja, det skulle vara bra. Och dessa gluggar skulle inte behöva vara särskilt stora. Men det finns inte i Sverige.

– Jag har fotat genom vanligt plexiglas bakom målet i Scandinavium och det har gått bra, även om bilden blir litet mattare. Men vanliga plexiglas blir lätt repiga. Sedan finns det optiskt plexiglas och då går det utmärkt att ta bilder, men sådan glas sätter de upp sällan. Det sker endast vid vissa, stora turneringar. De är dyrare. Sannolikt hyr man dem.

PS. Eva-Lena säger till Journalisten att hon tänker, när hon är återställd, fortsätta att fotografera ishockey.
Ett råd från rutinerade hockeyfotografer: När du står oskyddad vid sarg – titta aldrig bakom kameran om du fick en bra bild. Gör det bakom plexiglas.
Gluggar för fotografering i plexiglaset används bland annat i NHL. Men Svenska ishockeyförbundet anser att det är farligt för spelarna. Deras armar kan brytas om de hamnar i hålen, hävdar man.

Google ska skanna in även svenska böcker och fotografier
Om du inte protesterar har du accepterat ”förlikningen”

Google vill skapa ett internationellt, gigantiskt, digitalt bibliotek och har redan skannat in 7 miljoner böcker. Det har föregåtts av en process och förlikning med de amerikanska upphovsrättshavarna inför en federal domstol.

Även svenska böcker ska skannas in. Beslutet drabbar författare, förlag, men även fotografer. Förklaringen till att böcker utgivna i andra länder omfattas av förlikningen i USA är att alla länder som har skrivit på den så kallade Bernkonventionen (Sverige har gjort det) anses ha ”upphovsrättsrelationer med USA”

Den federala domaren har därför beslutat att upphovsrättshavarna i 210 länder ska få anmäla om de ”inte accepterar förlikningen”. Protesterna ska skickas till det registret särskilda registret som har upprättats för Google-projektet i USA. De svenska upphovsrättshavarna som alltså inte vill vara med i registret/inte accepterar förlikningen måste anmäla detta senast 5 maj 2009.

Alla böcker utgivna före 5 januari 2009 omfattas av skanningsprojektet. Den som accepterar förlikningen behöver inte göra något alls. Om boken skannas – får upphovsrättsinnehavaren vara med att dela på en pott på 63 procent av intäkterna, heter det i uppgörelsen. Vilken ersättning som skulle utgå för en svensk bok är oklart. (Utomstående gissar att det kan ligga i storleksordningen 60 dollar per bok. Men det är, som sagt, en gissning)

Omfattas även fotografier och illustrationer i böcker av förlikningen? Det beror på, heter det i förklaringarna. Om den som har upphovsrätten till boken även har upphovsrätten till bilderna/och eller illustrationerna – omfattas allt av förlikningen. Till exempel om den som har upphovsrätten till en fotobok även har rätten till fotografierna är det fritt fram för Google att skanna allt.

Omvänt är det svårt att tro att Google skulle skanna in böcker utan bilder och illustrationer. Det är inte en alltför djärv gissning att man då tar risken och ersätter vederbörande.

Redan den 11 juni väntas den federala domstolen i USA fastställa förlikningen. Det är med andra ord bråttom för de svenska upphovsrättsorganisationerna att sätta sig in i förlikningsavtalets konsekvenser och agera.

Goggles skanning-avtalet finns översatt till svenska. Du kan hämta hem en pdf-fil på länken nedan. Titta också på ”Vanliga frågor” (Fråga 7 gäller fotografierna)

Avtalet på svenska

Klart med Bildköparnas dagar som hålls i Stockholm 14-15 september

Det är nu klart med ”Bildköparnas dagar” i BLF-regi som ska hållas 14-15 september i Stockholm. Det har döpts till det mer internationellt klingande ”Image Buyers Fair” och den färska ”loggan” ser du här intill.

Evenemanget hålls i Galleri Kontrast lokaler på Söder, berättar Staffan Teste, som förbereder dagarna. Avsikten är att bildsäljarna/bildbyråerna och bildköparna ska mötas under dessa dagar. Arrangörerna hoppas att många BLF-medlemmar anmäler sig och beställer bord att ställa ut. Men även övriga är välkomna. En brittisk bildbyrå har redan anmält intresse att vara med.

De inbjudna bildköparna är företrädare för tidningar, reklambyråer, förlag m.fl.

BLF ska för övrigt i maj delta med ett eget bord på Bapla: s (BLF: s systerorganisation i Storbritannien) motsvarande arrangemang som kallas för ”Pictures Buyers Fair”. I gengäld deltar Bapla i höst med en delegation i Stockholm.

Stockholmska ”Image Buyers Fair” får inom kort en egen hemsida. Där hittar du alla nödvändiga informationer om anmälning, föredrag och program i övrigt. Det blir länk från BLF:s hemsida till den nya sidan. Men du kan alltid vända dig till BLF: s kansli med frågor och synpunkter.

Fotomässan i Göteborg blev publiksuccé

 

ebfda9988da2dd9355b33cb84b9a2985

Foto: Elisabeth Balk BLF: s Magnus Gotander lägger in all sin charm i försöken att värva ny medlem

Fotomässan i Göteborg i veckohelgen blev en publiksuccé. Arrangörerna hade räknat med cirka 7 000 besökare. På fredag när mässan öppnades stod folk i timslång kö för att komma in. 4 000 besökare räknades in på fredag, 6 000 på lördag. På söndag kväll strax före stängningsdags hade sammanlagt drygt 15 000 personer besökt mässan.

BLF var representerad vid en monter. Styrelseledamöter turades om att ta emot besökare, informera, sälja prislistor och värva nya medlemmar.

Vad finns det att rapportera från mässan? Vad var intressant?

Ulrik Södergren, Digitalfotografen Göteborg:
– Det var bra bildutställningar. Mycket vanligt folk, konsumenter, besökte mässan. Det är stort intresse för bilden. Men även bra seminarier. Det var jättemycket folk till och med på ett så avancerat seminarium som det om färgstyrning som jag var på.

Kent Hirsch, Hirsch Produktion Stockholm:

– Jag var där på fredagen och stod några timmar vid BLF: s monter. Där kom några av våra medlemmar, folk från fotoklubbar och andra intresserade och ställde frågor. Om man jämförde med mässan i Stockholm så var det fler bilder utställda i Göteborg. De flesta tillverkarna ställde ut. Canon och Nikon hade stora montrar. Däremot såg jag inte så mycket bildprogramvara.

Elisabeth Falk, ef Foto Naturliga Bilder, Lycke:

– Det var många som stannade vid BLF: s monter och ställde frågor, om bland annat upphovsrätt. Många talade också om att bli medlemmar. Det ska därför bli spännande att se hur många som kommer att göra det. Vi hade också besök av några av våra medlemmar som undrade varför BLF inte ordnar något även på lokal nivå?
Det var en bra mässa med många bildutställningar. På lördagen kom så mycket folk att en del vände i köerna och återkom istället på söndage, berättade de för oss.

Se fler bilder från Fotomässan tagna av Elisabeth Falk