Allt vad du bör veta om bildhantering Checklista på BLF: s seminarium i Stockholm

En checklista för digital bildhantering har tagits fram av en arbetsgrupp med representanter för både fotografer, beställare och grafisk produktion. BLF har varit representerad av sin vice ordförande Ulrik Södergren, Digitalfotografen AB. Måndagen 21 maj kommer Ulrik att hålla ett seminarium och gå igenom checklistan i Nürnberghuset på Söder i Stockholm.

Vad är då problemet, Ulrik?

– En del beställare har dåliga erfarenheter av hur fotografer sköter sin bildbehandling. Ett annat problem är att många beställare inte gett tillräcklig information till fotografen. Ansvarsfördelningen mellan beställare och tryckare har varit luddig.

Men fotografens rätt att bestämma över sin bild?

– När det gäller fotografens rätt till sin bild kan du vara lugn. Arbetsgruppen är överens om att fotografen är oftast den som är mest lämpad att ta hand om bildbearbetningen. Men vi är också medvetna om fatt det även finns fotografer som hellre låter någon annan sköta den biten. Checklistan är ett stöd oavsett vilket alternativ man väljer.

Hur är checklistan konstruerad?

– Checklistan definierar de fem rollerna som ingår i en bildproduktion: Vad man måste tänka på vid beställning, fotografering, bildbearbetning, tryckanpassning och tryckning. För varje roll finns en checklista. Naturligtvis kan ofta samma person utföra flera uppgifter. Fotografen svarar för bildbearbetningen. Genom den gemensamma checklistan blir ansvarsfördelningen tydligare.

Vilka har varit med i arbetsgruppen?

– Det har varit både beställare, fotografer och tryckare. En av de drivande har varit Renée Kiebler som är it-chef på Bonniers Tidskrifter. Det gör att checklistan har stark status hos tidskrifter. Samarbetet i gruppen har varit mycket bra. Det har funnits tydlig vilja att få fram ett dokument som alla kan acceptera, men utan att det är urvattnat.

Vad får vi höra den 21 maj på seminariet?

– Jag kommer att gå igenom dokumentet och förklara vad det innebär för de olika rollerna. Hela seminariet fokuserar på hur du som bildleverantör skal använda det i ditt arbete samt i kontakter med kunder. Jag kommer att prata om vilka krav som ställs på fotograf och bildbehandlare med avseende på upplösning, färgkalibrering mm.

Seminariet är gratis för alla anställda hos BLF: s medlemsföretag. (Men om du anmäler dig och uteblir får du betala 500 kr) Även icke medlemmar är välkomna men får betala deltagaravgift; 750 kr för abonnenter och 1100 för övriga. Tid och plats: 21 maj kl 09 – 15.30 Nürnberghuset, Björngårdsg. 14 B i Stockholm.

Målgruppen för seminariet är fotografer och bildbehandlare som jobbar med stillbild

för tryck i tidskrifter och reklam.

Checklistan hittar du på BLF: s hemsida. Högst upp till höger på startsidan. Du kan hämta hem den som pdf-fil. En tryckt version kommer att delas ut på seminariet.

Månadens namn: Wilhelm Lagercrantz, Touch & Turn

DE DRÖMMER OM PÅVEN SOM KUND

Gamla, ömtåliga bokverk har sedan länge kunnat avfotograferas. Men att föra över de fotograferade sidorna blädderbara på en CD-skiva så att det bokstavligt talat känns som om det vore på riktigt – är tämligen nytt. Touch & Turn AB – medlem i BLF – är ett företag i Stockholm som sedan 2003 har patent på denna unika blädderteknik.

Det drevs från början som ett EU-projekt, berättar Wilhelm Lagercrantz, uppfinnare och vd, för Nyhetsbrevet.

I dag har man kunder som Bibliotheca Alexandrina i Egypten, Uppsala Universitetsbibliotek, KB i Stockholm, Kungliga vetenskapsakademien, Östasiatiska museet, Måltidens Hus, Grythyttan, Statistiska centralbyrån, Tycho Brahe Museet på Ven och en rad stadsbibliotek.

– Drömmen vore förstås att få Vatikanen som kund. V i har talat om det internt, säger Wilhelm Lagercrantz.

Bibliotek och akademier kan lägga ut sina gamla och ömtåliga verk på webbsidor och på CD samt göra dem lättillgängliga i sina läsesalar. Det minskar slitaget och gör det möjligt även för icke forskare att läsa dem.

Finessen med det patenterade bläddringssystemet är inte bara att få känslan av att ha boken, illustrationerna och bilderna framför sig. Det går även lätt att klicka fram till exempel översättningar från texter på latin och andra språk samt redigera in särskilda faktarutor.

Touch & Turn kan åta själva fotouppdraget, men ofta har de större institutionerna egna fotografer. Företaget har också gett ut en rad unika bokverk på CD-skivor, som säljs via Bokus. Ett exempel är Magnus Ladulås Landslag, en handskrift från 1430, som kan köpas på CD-skiva för 250 kronor.

Ett ännu litet för dyrt pris, tycker Wilhelm. Cirka 150 kronor vore försäljningsstrategiskt bättre, resonerar han. En CD-skiva skulle kunna följa med som bakgrundsmaterial till en faktabok. Och då får den inte kosta mer än själva huvudboken.

Vilka är era konkurrenter?

– Det finns flera enklare system för bläddring. Men de används främst för tidningar och kataloger. Vårt system är gjort för böcker. http://www.touchandturn.com/index.htm

Rörliga bilder heter i fortsättningen FILM – stillbilder kallas FOTO

BLF: s nya prislistorna för 2007 har äntligen skickats ut. Skälet till varför det dröjt är krångel med den nya databasen. Men nu är problemen lösta. De flesta priserna är justerade med cirka 3 procent. Efter ingående diskussioner har BLF: s styrelse beslutat att i fortsättningen kalla stillbilder för FOTO och rörliga bilder för FILM.

Video är med andra ord ute. Motiveringen till det är att video egentligen är ett ”mediaformat”. Dessutom har ordet video låg status i engelskspråkiga sammanhang, heter det i styrelsens förklaring.

Det finns många nyheter i årets prislistor. De förklaras utförligt av styrelsen på hemsidan. Men en av de principiellt intressanta nyheterna är differentierade priser för bilder som används på Internet. Det nya är att det görs skillnad mellan sajter med många besökare och med få – precis som man på papper tar hänsyn till antalet tryckta exemplar. Små lokala företag och föreningar ska inte betala lika mycket som stora publikationer för publicering av en bild på webbsidan. Hänsyn ska tas till genomsnittliga antalet unika besökare.

Detta om BLF: s nya prislistor. Tilläggas bör att avtalet med TU är prolongerat. Det betyder att 2006 års avtal och priser på tidningssidan gäller tills vidare.

Så gör man redan i Dallas: Pressfotograferna tar även alla stillbilder med videokamera

Är morgondagens pressfotografer en videofilmare? På Dallas Morning News har redan 11 av tidningens 24 pressfotografer omskolats till videofilmare och tar även alla sina stillbilder med videokameran. Nu ska även de återstående 13 utbildas till videofilmare. Från 2008 kommer endast en av tidningens fotografer att vara utrustad med stillbildskamera.

Det berättar chefredaktören Direk Halstead i Digital Journalists aprilnummer. I första hand ska tidningens bildreportage göras som tv- eller videofilmer och läggas ut i nättidningen. De stillbilder som används i papperstidningen väljs ut enkelt med ett dataprogram från videofilmerna. Hur det går till kan lätt beskådas genom att klicka på länken här nedan.

Redan 1997 förutspådde Digital Journalist att slutet var nära för den analoga filmen och att den digitala kameran skulle ta över. I dag är filmen död. Övergången till video kommer att gå mycket snabbare, spår Direkt Halstead. Han skriver om det under rubriken ”Jordbävning på väg inom fotograferingen”. Stora amerikanska tidningar som Los Angeles Times och Chicago Tribune brottas med enorma ekonomiska svårigheter. Läsarna, särskilt de yngre, överger dem. Annonsintäkterna minskar. Däremot blir webbtidningarna alltmer lönsamma. Därför satsar många tidningar på webb-tv. Ett skäl till det är att videofilmerna lätt kan kombineras med rörlig reklam.

Om någon undrar så har fotograferna på Dallas Morning News utrustats med Sony Z1 videokameror. Tidningen har utvecklat ett program som med hjälp av Final Cut Pro och Photoshop gör det möjligt att öka de frysta videobilderna upp till 16 MB, vilket är tillräckligt för 6-spaltiga bilder.

Så arbetar man på redaktionen i Dallas: http://www.digitaljournalist.org/issue0704/dmn_movie.html

Tidningens hemsida med videofilmer: http://www.dallasnews.com

Svea hovrätt avgör den svenska tigerns öde de 2 maj

Svea hovrätts dom i den uppmärksammade tvisten om ”En svensk tiger”, Bertil Almqvists berömda tiger från andra världskriget, väntas den 2 maj. Som bekant har tecknaren Bertil Almqvists döttrar överlåtit upphovsrätten till tigern till det lilla Beredskapsmuseet, som ligger norr om Helsingborg.

Försvarsmakten har hävdat att teckningen gjordes under Almqvists beredskapstjänst och har registrerat det som sitt varumärke. I Stockholms tingsrätt blev läget något oklart. I princip innebar domen att Beredskapsmuseet äger Bilden, men försvaret får behålla bilden som sitt registrerade varumärke.

Beredskapsmuseet som använder tigern på de vykort mm som säljs till besökande, överklagade i hovrätten. Målet var upp till behandling i början av april. Domen kommer den 2 maj.

Från digitalkamera till tryck och webb

En heldag för digitala bilder för publicering hålls den 24 maj på Sky City, Arlanda. Det är för femte året i rad som ett sådant seminarium arrangeras av tidskriften AGI, Aktuell grafisk information, i samarbete med BLF, Sveriges tidskrifter och TU/MedieUtbilarna.

Från BLF medverkar Ulrik Södergren som lär dig att arbeta konsekvent med bilder och Staffan Teste som talar om upphovsrätt. Göran Segeholm från Kamera & Bild förklarar vad som kännetecknar en bra bild och Dick Ander från Batteri pratar om bilden och layout.

I fjol deltog cirka 120 betalande åhörare på en motsvarande kurs.

Årets Cepic – slår nya rekord

Hundra anmälda fler än vid samma tidpunkt i fjol är registrerade till årets Cepic-kongress, som är förlagd till Florens 6 till 10 juni. Antalet sålda bord/platser på utställningen slår alla rekord. 106 bord år redan sålda till utställningen, mot förra årets totalt 80.. Canon, Adobe med flera kommer att vara där. Till nyheterna hör sammankopplingen med ”Photo meta data conference”.

Life läggs ner – igen

Den klassiska bildtidningen Life utkommer med sitt sista nummer i slutet av april. Det är andra gången Life läggs ner. Life startades 1936 och lades första gången ned 1972, men återuppstod 1978. Minskade reklaminkomster är huvudskälet till nedläggningen denna gång.

Förlaget Time Inc. Som utgett Life ska lägga hela den nära tio miljoner stora digitala bildbanken på nätet och fortsätta att ge ut böcker under varumärket Life.

Kameramuseet har öppnat i Vadstena

Har du dina vägar förbi Vadstena – passa på och besök det nyöppnade pressfotografiska museet. Där finns bland annat en permanent kamerautställning. Den äldsta kameran är från 1925 och var Jönköpings-Postens första tjänstekamera. Sedan kan man följa den tekniska utvecklingen fram till våra dagar. En av eldsjälarna bakom projektet är Åke Svensson, som började sin yrkesbana på Motala & Vadstena Tidning 1958. Med sin gamla Roleiflex tog han tolv plåtar på en rulle. De övriga som jobbat med museet är Christer Elderud, tidigare fotograf på Östgöta Corren, Mia Karlsvärd, ordförande i Pressfotografernas klubb och fotograf på Corren, filmaren Lasse Rosengren, AB , och Leif Ljung Jönköpings-Posten.

På museet finns att se bortåt 100 år av pressfotografisk historia och dessutom ställs ut även Årets Bilder 2007.

Pressfotografiska museet ligger invid slottet i Vadstena i Leksaksmuseets lokaler.

 

Krögare åtalas för hot mot UNT-reporter

Reportern i Uppsala Nya Tidning Staffan Wolters blev under en telefonintervju med en krögare hotad. Den 25-åriga krögaren som intervjuades om skattefusk hotade med att ”komma och slå skiten ur” Wolters om denne skrev ett enda ord till om skatteaffären. Staffan bandade samtalet och detta användes som bevis vid polisanmälan. Den första polisutredningen lades dock ner i december, men UNT överklagade, utredningen återupptogs och krögaren har nu åtalats.

 

Har du också SMS-tumme?

Har du emellanåt ont i tummen eller belastningsrelaterad smärta i handens småleder? Det kan vara en följd av flitig datoranvändning, i till exempel Photoshop. Leg sjukgymnasters tidning ”fysioterapi” har ett tips hur envar kan lindra och förebygga det genom enkla övningar. Dessa har de svenska fysioterapeuterna i sin tur hämtat från sina amerikanska kolleger. I USA kallas fenomenet ”Blackberry Thumb”. Detta ej efter björnbär utan märket Blackberry som tillverkar handdatorer. På svenska har det onda döpts till SMS-tumme. Här hittar du bilderna på några enkla övningar:

http://www.apta.org/AM/Template.cfm?Section=News_Archive&Template=/CM/ContentDisplay.cfm&ContentID=33162