Bildköparnas dag arrangeras i Stockholm

Inbjudna blir köpare från hela Skandinavien

BILDKÖPARNAS DAG heter ett nytt evenemang i BLF: s regi. Styrelsen har gett Staffan Teste i uppdrag att arrangera evenemanget nästa år i Stockholm då bildköparna bjuds in till en utställning. Bildbyråer och fotografer erbjuds att köpa utställningsutrymme. Inbjudna blir professionella bildköpare från reklambyråer, bokförlag, dagstidningar, veckotidningar, tidskrifter, tv och andra institutioner som sysslar med stillbilder och video.

Staffan Teste:

 

– Min tanke är att inbjuda inte bara svenska bildköpare utan bildköpare från hela Skandinavien. Det blir ett evenemang i två dagar.

Vet du hur stort intresset är för bildköparnas dagar?

– Jag har kollat under hand. Det finns ett stort intresse att döma av de samtal jag haft. Ute i Europa är Bildköparnas dagar mycket populära. En praktisk lösning är att enskilda fotografer går ihop och hyr ett utställningsbord tillsammans.

Datum för Bildköparnas dag 2009 bestäms i höst.

Ny ”Lathund” på BLF: s hemsida hjälper dig hitta attraktiva uppdrag

Det är krångligt och tidsödande att hitta bland mängder av offentliga anbudsförfrågningar sådana som gäller speciellt fotograferings-, video- och illustrationsuppdrag. En ny tjänst införs därför på BLF: s hemsida. BLF har i dagarna slutit ett avtal med OPIC, ett konsultföretag som sysslar med bevakning och rådgivning i dessa frågor. Anders Persson i styrelsen har förhandlat fram avtalet.

Det kommer att finnas en länk på medlemssidan där man helt enkelt kan klicka fram till en lista över aktuella offentliga anbudsförfrågningar (från kommuner, landsting och stat) för foto-, video- och illustrationsuppdrag. Där hittar du också uppgifter om vart man vänder sig att få tag i anbudshandlingar och när dessa ska vara inlämnade.

Avsikten är också att OPIC: s jurist Magnus Josefsson ska lämna råd och tips. Det sker genom att hans föredrag spelas in och en streamad version läggs ut på medlemssidan.

De BLF-medlemmar som önskar en bevakning ”med egen profil” kan köpa tjänsten med kraftig rabatt, för 1 175 kr per år. Då bevakar OPIC och skaffar även fram alla anbudshandlingar. (Ordinarie pris ca 5 900).

Anders Persson:

– Det är ofta attraktiva uppdrag, som läggs ut på anbud. De löper som regel på tre år och då gäller det att hänga på när de utlyses.

– Men det är helt enkelt för komplicerat att hitta bland alla anbudsförfrågningar. Ofta ställs krångliga frågor, mera lämpade för storföretag än anpassade för småföretagare. Därför är det förvånansvärt få anbud som lämnas och det beror till stor del på att det är för komplicerat.

Upphovsrättslagen ska förnyas – Både fotografer och journalister kan drabbas

Upphovsrättslagen ska ses över. Till så kallad särskild utredare har utsetts professorn i civilrätt Jan Rosén. Informationssamhället har växt och omspänner över hela medieområdet, både musik, film och stora delar av it-sektorn. Lagen måste därför moderniseras, heter det i direktiven till utredningen.

Något som i högsta grad berör både fotografer och journalister är att utredaren Rosén ska ”se över reglerna om upphovsrättens övergång i anställnings- och uppdragsförhållanden”. Ett alternativ som övervägs är huruvida den så kallade arbetsgivarregeln ska införas. Det betyder i klartext att arbetsgivaren skulle – om inte annat avtalats – få ensam upphovsrätten till de bilder och texter som de anställda framställer under arbetstiden.

En annan känslig fråga är återanvändning av upphovsrättsligt skyddade verk. Både SVT och SR vill att en generell avtalslicens införs så att de kan fritt använda material ur sina arkiv. Till exempel så att Sveriges radio kan lägga ut ”Sommar”-programmen med musik (utan att betala extra för musiken)

Utredningen ska vara klar senast 31 oktober 2010 och ett delbetänkande lämnas 2009. I samband med utredningsuppdraget (och när parterna väl lyckats enas om efterträdare) kommer Jan Rosén att lämna sin post som ordförande i styrelsen för Bonus.

De stora tidningarna tar över i TU

De stora tidningarna tar över i TU – om valberedningens förslag går igenom. Till ny ordförande i Tidningsutgivarna föreslår valberedningen vd i Stampen Tomas Brunegård och till vice ordföranden Lena Hermann, vd i Dagens Nyheter, och chefredaktör Kalle Jungkvist, Aftonbladet.se. Förra gången avgick, som bekant, landsortstidningarna med seger då Pär Fagerström blev TU-ordförande. TU-stämman väljer den 21 maj.

Skicka ”gratisbilder” på soptunnor till Svemo!

För ackreditering till SM-tävlingar i motorcross kräver arrangörerna att pressfotograferna förbinder sig att lämna två bilder gratis för publicering. Vidare, heter det i meddelandet, bör vinnarna plåtas så att sponsorerna syns på bilden. Tidningen Journalisten skriver om detta märkliga krav och har frågat Per Westling, generalsekreteraren i Svemo (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) som har skickat ut brevet, vad man menar. Ska pressfotograferna tvingas göra reklam för att bli insläppta till tävlingarna? Westling backar och svarar att det bara är skrivet som ”rekommendation”. De två gratisbilderna försöker han förklara bort med följande märkliga uttalande:

”Ja, men två bilder är inte ohemula krav. De får ju trots allt en väst och ett pressleg av oss. Det finns inte så mycket pengar i den här branschen. Och fotograferna får ju ta vilka bilder som helst, det kan vara soptunnor om de vill.”

Svemo kör ett 15-tal SM-tävlingar varje år. Så bara ut och plåta soptunnor åt Per Westling – så han blir nöjd!

PS. Sent omsider har Per Westling gjort en ”pudel” och tar tillbaka Svemos krav på gratisbilder. Det visar sig att bara fem fotografer sökt helårsackreditering hos Svemo.

Pengarna från bilden på mördaren går till Englas fond

Bilderna från övervakningskameran på OK/Q8-macken i Torsåker gick till högstbjudande: Expressen. Till ett hemligt pris. ”Medievärlden” förmedlar ryktet 60 000 kronor. Men ägarna till macken varken bekräftar eller dementerar beloppet. Däremot säger de att de till slut gick med på det när den för mordet misstänkte 42-åringen Anders Eklund – som varit stamkund på bensinstationen – väl erkänt. Pengarna går oavkortat till den mördade Englas fond, försäkrar man.

Vad som dock komplicerar det hela är att macken i Torsåker nu riskerar att bli av med tillståndet att ha övervakningskamera i fortsättningen.

Hur det än går med det aktualiseras osökt en annan intressant fråga: Hur mycket fick den anonyme mannen som provade sin nya digitalkamera mobilkamera betalt för de världsunika bilderna: först 10-åriga Engla på cykeln och 50 sekunder senare mördaren i den röda bilen? Någon som vet?

Faran med okontrollerade läsarbilder – Opinionsnämnden klandrar Aftonbladet, Västerbottens Folkblad, Västerbottens-Kuriren och Östersunds Posten

Aftonbladet. se rapporterade under rubriken ”Här riskerar han passagerarnas liv” om en busschaufför som på linjen 63 mellan Östersund och Umeå påstods ha kört en buss i 90 kilometer i timmen – med en mobiltelefon i vardera handen. Tidningen hade före publiceringen talat med chaufförens chef, men inte med chauffören. Ansiktet på bilden i AB var täckt. Då vägsträckan och tidpunkten var utsatt kände sig chauffören utpekad. Chauffören hävdade att bussen hade stått still då han talade i mobiltelefonen. Bussbolagets chef påpekade att trädstammarna, som på bilden syntes genom fönstren bakom chauffören, var så skarpa att bussen omöjligen kunde ha körts i hög fart när bilden togs. Ord stod alltså mot ord. Dagen därpå publicerade Västerbottens Folkblad en artikel med samma läsarbild. Denna gång omaskerad.

Även Västerbottens-Kuriren (”Chauffören körde i hög fart med en mobiltelefon i varje hand”) och Östersunds-Posten publicerade texter och bilder av samma händelse. Opinionsnämnden anser att samtliga tidningar åsidosatt god publicistisk sed.

Bildchefen kräver 25 000 kr i skadestånd för bild på sin baby

Bildchefen på Verdens Gang i Oslo, Gisle Oddstad, har skickat en i Norge uppmärksammad räkning på 25 000 kronor till sin forna arbetsgivare Se og Hør. Orsak till skadeståndskravet: Se og Hør har använt en bild av Oddstads lille son som illustration i ett fotomontage. Bilden är privat, föräldrarna har inte blivit tillfrågade och dessutom har babyns ansikte manipulerats i Photoshop. Oddstad kräver i skadestånd 5 000 kronor för upphovsrätten, 5 000 för att fotobyline saknas, 10 000 för att föräldrarna inte tillfrågats och slutligen 5 000 för manipulationen av gossens ansikte. Chefredaktören för Se og Hør (som för övrigt går knackigt) har kopplat in tidskriftens advokat på et delikata fallet.

TT köper Svenska Grafikbyrån

Svenska Grafikbyrån har sålts till TT. Företaget som producerar nyhetsgrafik har sina lokaler i TT-huset vid Slussen. Lokalerna ligger för övrigt i ett hörn av TT: s stora kontorslandskap. Företaget omsätter åtta miljoner, har tio anställda och ger drygt 15 procent i vinst.

Det är Grafikbyråns grundare och vd Tomas Lampell, Per Åke Hansson och Lennart Hagman samt personalen i övrigt som säljer företaget. Lampell och Hagman går nu i pension och tjänar gissningsvis en god slant på affären. Svenska Grafikbyrån, medlem i BLF, säljer nyhetsgrafik både via abonnemang till dagstidningar och på direktbeställning av kunder. TT som tidigare köpt upp Svenska Scanpix är därmed ägare även till det dominerande företaget på marknaden när det gäller nyhetsgrafik.

Väskan med Capas försvunna bilder hittades i Mexico

Foto: Robert Capa
Capas väninna Gerda Taro på fronten 30 km från Madrid 1937. Här dödades hon året därpå.

En väska med Robert Capas försvunna negativ från Spanska inbördeskriget hamnade på mystiska vägar till Mexico. Magnum Photos har kommit över väskan med 3 500 unika negativ. Det visade sig innehålla Robert Capas, hans väninnas Gerda Taros och David Seymours negativ. Väskan försvann då Capas 1939 flydde undan nazisterna från Paris till USA. Väskan ansågs vara borta för evigt, men har återfunnits i Mexico. Några av de försvunna bilderna kan du se på:

http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=XSpecific_MAG.StoryDetail_VPage&pid=2K7O3RHTQ6D3

Norska Aftenbladet satsar på ”ljudbilder”

Aftenbladet i Stavanger har på sin webbsajt startat ett intressant projekt med ”ljudbilder”. Man experimenterar helt enkelt med ljudreportage mot bakgrund av en serie bilder. Konsten är att synkronisera bild och ljud. Det är som att lyssna på radio och samtidigt se på stillbilder. Mycket effektivt och informativt. I exemplet här nedan även avskräckande. Stackars tjejer. Hur ser de ut när de fyller 70? Men se och hör själv:

http://www.aftenbladet.no/lokalt/article611077.ece

Bilder för publicering

”Bilder för publicering” heter det av tidningen Aktuell Grafisk Information (AGI) anordnat seminarium den 15 maj i Stockholm. Från BLF medverkar Ulrik Södergren (moderator) och Staffan Teste som berättar om upphovsrätt. Lokal: World Trade Center. Kostnad: 2 390 kr + moms. 20 procent rabatt för BLF-medlemmar. http://www.bizwizard.se/bw/agi/BWHandleEvent.aspx?command=ct&bwl=4786204228694996.117487.3D08

RSS nu på BLF

Även BLF: s hemsida har numera en RSS-funktion. Medlemmar har undrat varför sajten saknar denna funktion. Nu är den på plats. Klicka bara på RSS-märket på din webbläsare nästa gång du är på BLF: s hemsida och prenumerera på tjänsten. Så får du ett meddelande så fort det finns något nytt och intressant att läsa.

Photoshop Express – är gratis. Men varning – andra får ladda ner dina bilder!

Photoshop Express heter Adobes färskaste bildbehandlingsprogram. Det är en version av Photoshop online och finns ännu bara i betaversion. Det är gratis. I vilket fall får du ett gratisutrymme för dina bilder på 2 GB. Photoshop Express är ett program för hemanvändaren och den duktige amatören som vill ”ställa ut” sina bilder på offentligt galleri. Programmet är genialt enkelt. Ett barn klarar av det. Men du måste vara minst 13 år gammal för att registrera dig.

Du kan beskära, välja vitbalans, rotera, fixa röda ögon osv. En brist är att du inte kan printa ut dina bilder. I vart fall lyckades inte Nyhetsbrevet med det.

Men det finns ett viktigt krux att se upp med. När du lägger ut bilderna i galleriet har andra rätt att ladda ner och använda dina bilder. Du ger även Adobe vissa rättigheter. Men avtalstexten är högst luddig och har ändrats under resans gång. Den senaste versionen är från 3 april. Så se upp med vad slags avtralstext du kryssar för och lämna inte ut dina dyrgripar. Men kolla gärna med några testbilder:

www.photoshop.com/express

Filmade sin egen död

Den 23-årige palestiniern och Reuters-fotografen Fadel Shana dödades av en splittergranat från en israelisk stridsvagn när han filmade på Gaza-remsan. Detta trots att både hans bil och hans skyddsväst var tydligt märkta med orden ”Press” och ”TV”. Reuters ledning har protesterat och begärt att israelisk myndigheterna utreder det som har hänt. På videotapen nedan är den israeliskia stridsvagnen ungefär på 1,5 km håll. Plötsligt blir det mörkt. Fadel träffas. Sedan ser man honom ligga död på marken bredvid sin bil. The Guardian lade ut videon på sin hemsida:

http://www.guardian.co.uk/world/2008/apr/17/israel

Gör din plikt – fyll i enkäten!

Du har förmodligen fått nedanstående enkät från Cepic, de europeiska bildleverantörernas organisation. Med stor sannolikhet har du struntat/glömt att fylla i enkäten. Staffan Teste, som representerar BLF i Cepics styrelse ber dig klicka på länken nedan och göra din plikt. Uppgifterna lämnas anonymt:

http://www1.ku-eichstaett.de/MGF/geo/wirtschaftsgeographie/cepic/

Lästips:
Ängeln i Groznyj – ett skolexempel på hur man inte ska bete sig

Året är 1994. Åsne Seierstad är 24 år gammal. Hon ligger i ett dike i Tjetjenien. Kulorna viner över huvudet. Hon har läst ryska i Moskva, frilansat litet för Arbeiderbladet i Norge. Hennes ängsliga mamma har ringt till redaktionschefen. Som i sin tur har förbjudit henne att åka till kriget i Tjetjenien. Hon åker ändå. Lyckas få plats på ett ryskt militärplan. Lämnas ensam kvar på ett fält utanför Groznyj – med ryggsäck på ryggen, iklädd ryska arméns skottsäkra väst och hjälm. Hon känner ingen. Har inga kontakter.

Nu ligger hon i diket. Vid hennes ansikte en annan frilans fötter, svenske fotografen Martin Adlers (som 2006 dödas i Mogadishu). De blir tillfångatagna. En berusad rysk soldat med kalasjnikov är på väg att föra henne i väg till skogen – för att våldta och sedan döda. I sista stund kommer räddningen.

Så börjar dokumentären. Ett skolexempel på hur man inte ska bära sig åt. Äventyret kunde ha slutat mycket illa. Hennes andra resa till Tjetjenien är betydligt mer välplanerad.

Ängeln i Groznyj är inte i samma höga klass som Bokhandlaren i Kabul, men läsvärd av många skäl. Den ger en delvis annorlunda och intressantare bild av krigen i Tjetjenien än nyhetsreportagen i svensk press och tv. Inte minst mötet med Ramzan Kadyrov och hans anhang är på samma gång skrämmande och dråpligt skildrad.