Blir det fortsättning nästa år på din ”Photo Award”, Jonas Lemberg?

f73091360c807ad8aec1bdfe2de5da08

Vinnarbild Lemberg Foto: Walter Astrada

Den argentinske fotografen Walter Astrada, som plåtar för nyhetsbyrån AFP och är baserad i Kampala, Uganda, tog både Årets Bild och blev utsedd till Årets fotograf samt blev 20 000 dollar rikare. Här ovan en av hans vinnarbilder.

Förre ”Årets Bild-generalen” Jonas Lembergs är jättenöjd. Efter schismen med Pressfotografernas klubb i fjol organiserade han raskt en egen, internationell fototävling, ”The PGB Photo Award”. Vad gäller antalet bidrag och deltagare från ett 70-tal länder blev det en succé. Ungefär samtidigt med ordinarie Årets Bild festen i Vadstena höll Jonas Lemberg en egen prisutdelning i Stockholm med två förstapriser på vardera 10 000 dollar. Nu finns även en bok med alla vinnarbilder att beställa.

 

– Javisst blir det en ny tävling nästa år. Sponsorerna har garanterat det redan, säger Jonas till Nyhetsbrevet.
– Nej, någon konkurrent till sin forna arbetsgivare Pressfotografernas klubb är han inte. Årets Bild är ju närmast ”en liten lokal tävlan”, förklarar Jonas.

Över 6 000 bidrag från 70 länder. Hur marknadsförde du en så stor tävlan?

Jonas Lemberg:
– Det är tack vare mina kontakter under alla år på Expressen. Kontakter på stora, internationella bildbyråer har hjälpt oss. Det hela gick långt över förväntan. Jag hade räknat med högst 500 deltagare, huvudsakligen från de nordiska länderna. Men så började det komma in bilder från hela världen, från Azerbadjan, Kazakstan och andra avlägsna länder…

Vad var det för prissummor till segrarna i de 11 olika klasserna?

– Det var 10 000 dollar för Årets Bild och 10 000 dollar till Årets Fotograf. I de övriga klasserna fick segrarna 1 000 dollar plus bronsplakett och diplom. Tvåan och trean fick bronsplakett och diplom.

Och så ska ni betala 5 000 dollar till välgörande ändamål? Det som menas med ”giving back”?

– Ja, vi har ett helt unikt projekt där vi tar hänsyn till de avbildade människorna.

Vad kostar det att organisera en så stor tävling?

– I runda slängar ungefär två miljoner kronor.

Blir det en fortsättning nästa år?

– Ja, vi har redan fått garantier för det från stora sponsorer.

Betraktar du dig som en konkurrent till Årets Bild?

– Nej, inte alls. Den enda konkurrensen skulle då vara om svenska sponsorer. Men min fototävling är internationell, unik och så pass mycket större än en liten, lokal tävling.

Vad har hänt i konflikten med Pressfotografernas klubb kring ditt forna engagemang som Årets Bild-general? Du gjorde en polisanmälan mot dem?

– Ingenting. Min anmälan ligger förmodligen alltjämt på polisens bord. Men syftet med min polisanmälan var bara att få tyst på dem. Och det har det ju blivit.

Här ser du vinnarbilderna (klicka på Winners Gallery)

FOTNOT: Efter Årets Bild 2008 kritiserade styrelsen för Pressfotografernas klubb genom ett öppet brev till medlemmarna ledningen för AB Årets Bild bland annat för att ”ha fjärmat sig” alltmer från ägaren PFK, för att riskera förlora sin karaktär ”som en tävling för landets yrkesverksamma fotografer inom främst mediebranschen” och för att ha blivit för dyr.

Jonas Lemberg tog illa vid sig av kritiken och avgick. Samtidigt gjorde han en polisanmälan mot PFK: s ledning om förtal av honom. Och startade en egen fototävlan.

BLF: s ordförande föreslår att Cepic även ska organisera videoföretagen

Om det till äventyrs har förbigått någon så håller Cepic, de europeiska bildleverantörernas organisation, 3 – 7 juni sin årliga kongress i Dresden. BLF-ordföranden Rune Borgström ingår i den ”framtidsgruppgrupp” som har i uppdrag att till organisationens årsmöte i Dresden presentera förslag om förbättringar och reformer.

Gruppen har haft flitiga telefonsammanträden. ”Jag har bland annat föreslagit en ändring i Cepic: s stadgar så de olika ländernas branschorganisationer även ska kunna rekrytera videoföretag. BLF i Sverige har länge varit ensam om att göra det. En fransk organisation med videoföretag som medlemmar har nu kommit med i Cepic eftersom BLF redan var medlemsorganisation med videomedlemmer. Jag har fått brett stöd i vår grupp för förslaget.”

Över 400 deltagare från 35 länder har hittills anmält sig till kongressen i Dresden. Samtidigt, den 4 juni, hålls också den Tredje internationella metadata- kongressen i Dresden. På dagordningen står bland annat metadata inom video.

Bildbyråer i Europa satsar på allianser – visar färsk undersökning

Allianser mellan bildbyråer, det vill säga att man säljer varandras bilder, har blivit mycket populärt. Det framgår av en färsk undersökning som professor Johannes Glückler vid universitetet i Heidelberg på uppdrag av Cepic har gjort.

231 bildbyråer i Europa, bland dem 18 i Sverige, svarade på enkäten. De hade i slutet av 2007 sammanlag över 5 000 heltidsanställda tjänster. 192 av företagen sålde bilder för sammanlagt 250 miljoner euro. De bildbyråer som svarade på enkäten hade slutit totalt 2 227 allianser/samarbetsavtal för att sälja varandras bilder. Via dessa allianser såldes bilder för 44 miljoner euro.

I pengar räknat såldes mest bilder till tidskrifter (31 procent), dagstidningar (21), reklam (19) och böcker (16 procent). Film/Tv gav bara 5 procent av inkomsterna och internet 3 procent.

På frågor om framtiden svarade 60 procent att de vill satsa på att öka sitt internationella försäljningsnät. Cirka 40 procent sade sig vilja öka investeringar för att expandera företaget – medan 35 procent tyckte att de var nöjda med som det var.

Men, som sagt, svaren lämnades innan den ekonomiska världskrisen var ett faktum.

Svårt att koma åt bildstöld på hatsajt

Det är svårt att komma åt bildstölder på anonyma webbsidor. Frilansjournalisten Gunni Nordström har fått en bild hon tog och som är publicerad i hennes bok om romer återgiven på en ”hatsida” på internet. Hon har gjort en polisanmälan hos It-roteln på länskriminalen i Stockholm, men hittills har ingenting hänt, berättar tidningen Journalisten.

Boken bilden har stulits från heter ”Vi kallar dem zigenare” och visar hur Indira Gandhi vid ett tillfälle på 1970-talet tog emot en delegation romer. Hatsidan har ingen ansvarig att kontakta och Gunni Nordström har själv via IP-adressen försökt hitta vilka som ligger bakom sidan, men inte lyckats.

Via denna webbsida kan man i många fall spåra vilka som ligger bakom ett ip-nummer

 

DI hotar att lämna TU – ”En organisation för landsbygdstidningar”

Dagens Industri (DI) överväger att lämna TU från årsskiftet, uppger både TU: s språkrör Medievärlden och Journalisten. DI har begärt att lämna TU, heter det. Om det verkligen blir allvar återstår dock att se. Samtal mellan parterna pågår.

I vilket fall är DI – enligt vad chefredaktören Gunilla Herlitz säger – missnöjd med hur TU sköter frågorna om distributionskostnaderna. Då medlemsföretagen äger distributionsbolagen är dock frågan olöslig, tror Herlitz. Det andra problemet är kollektivavtalen. DI vill inte bli indragen i lönekonflikter. Tidningen betalar betydligt högre löner till sina medarbetare än landsortstidningarna. Att då riskera drabbas av strejk för snåla landssortstidningarnas skull – är man inte intresserade av. ”Vi har helt andra lönenivåer, och dessutom låg facklig anslutning. TU är en organisation för landsbygdstidningar”, säger Herlitz till Journalisten.

Tilläggas kan att det vid tidigare konflikter mellan TU och Journalistförbundet har hörts samma tongångar bland direktörerna för de stora dagstidningarna i Stockholm. Det har då diskuterats att storstadstidningarna borde samfällt lämna TU.

PS. Just när raderna ovan skrivs rapporterar journalisten.se att förhandlingar pågår om att 8 av 35 tjänster på di.se ska bort. Journalistklubben på Dagens Industri protesterar mot att de varslade journalisterna inte erbjuds rimlig kompensation, inte minst med tanke på ”att di.se varit DI: s stora guldkalv under de senaste åren”.

Svea hovrätt: Det är inte gratis att publicera bilder från gamla domstolsprotokoll

Svea hovrätt har avgjort ett principiellt viktigt mål som förstärker fotografernas ställning. Enligt en regel i upphovsrättslagen kan massmedia använda en bild utan kostnad om den förekommer i ett mål i domstol. Det användes till exempel i samband med diskoteksbranden i Göteborg. Fotografer hade lämnat bilder till polisen i samband med utredning och de fanns med i förundersökningen. Resultatet blev att de sedan fick se sina bilder publicerade i en massa tidningar – utan att de fick betalt för det.

I det aktuella fallet publicerade tidningen Aftonbladet och aftonbladet.se en omaskerad bild på en ung flicka (som för några år sedan hade tagit livet av sig i samband med en kopplerihärva). När samme hallick som hade drivit henne till prostitution dömdes till fängelse för ett liknande brott använde Aftonbladet och dess nättidning den gamla bilden.

Fotografen som tagit bilden reagerade för att hans bild använts och stämde aftonbladet.se vid Stockholms tingsrätt, som dömde tidningen för att man hade utelämnat fotografens namn, men fann att webbsidan hade haft rätt att publicera bilden.

Svea hovrätt konstaterade att den gamla bilden inte hade använts i samband med den nya domstolsförhandlingen. Aftonbladet.se dömdes att betala både för publicering av bilden utan tillstånd från fotografen och för att ha utelämnat fotografens namn. BLF: s juridiska rådgivare Staffan Teste drev tvisten gentemot Aftonbladet.

Norge först med Årets Video

Norska pressfotografer tävlar inte bara om Årets Stillbilder. För första gången har tävlingen även omfattat klassen Årets Video. Fotograf Sidsel Avlund vann förstapriset med sin video om Mikaela som reste till Rumänien för att träffa sin mor. Mikaela adopterades av en familj i Norge. Fem år gammal hade hon en gång besökt sin rumänska släkt. Nu hade hon skrivit till sin mor och skulle träffa henne. Hon kom för sent. Modern hade dött dagen innan. Videon visar hur hon kommer till hembyn och möts av det tragiska beskedet och får vara med om begravningen. Se videon här

Dagsfärska förstasidor från hela världen

Dagsfärska förstasidor från tidningar i världens alla tänkbara hörn kan man hitta på Newseums interaktiva webbsida. Museet för nyheter ligger vid Pennsylvania avenue i Washington, inte lång från Capitolium. Har du dina vägar ditåt är det säkert värt ett besök. Men, som sagt, att klicka fram dagens förstasidan på SamoaObserver eller The New Zealand Herald kan ha sin tjusning. En intressant dagsaktuell video handlar för övrigt om tidningsdöden i USA. Se förstasidorna här

Det är dina bästa bilder vi vill visa, inte din logga!

Till sist ett stilla påpekande från ordförande Rune. Det är meningen att dina och ditt företags allra bästa bilder ska visas på BLF-sajtens paradsida. Inte företagets logga eller porträtt på dig själv.