Bli vår tidnings legitimerade gratisfotograf…
Vad vill BLF göra åt alla mobilbilder?

Bli vår tidnings legitimerade gratisfotograf! Allt är i dag möjligt i den digitala mediavärlden. Så här skriver Dalarnas Tidningar i en kampanj till läsekretsen: ”Inte tveka, ta fram mobilen, och bli vår fotograf. Du kan vinna 1000 spänn.”

Leif Forslund, Foto Dalmas i Falun, skriver om det nya fenomenet under rubriken ”Bildföroreningen har nått Dalarna”. Hans debattinlägg kan du läsa på BLF: s hemsida.

 

Leif Forslund förklarar:

– En kampanj på tre hela sidor som den nyligen i Dalarnas Tidningar ger mobilfotograferna ett slags legitimitet. De tror att de är utsända av tidningen. Professionella fotografer jobbar diskret, tar etiska hänsyn. Amatörerna bara klampar på vid olyckor.

– De tycks vara desperata i tidningsledningen. Själva missade de en stor brand med dödlig utgång. Sedan var det en björn som sprang över vägen.

– De vill ha bilder, men helst ska det vara gratis. Jag är själv snart rädd för att ta uppdragsfotografering. De ställer krav på äganderätt till bilderna. För att komma billigare undan hyr tidningar numera in frilansfotografer per dag eller per vecka.

Leif är inte ensam om att vara kritisk mot ”bildföroreningen” i media. Själva begreppet myntades av Magnus Sundberg i en artikel i GP. Två Göteborgsfotografer – Lisa Thanner och Peter Claesson – tog upp problemet nyligen i en debattartikel i Journalisten:

”Det är hög tid att tränga tillbaka bildföroreningarna och återupprätta den goda bildjournalistiken”, skrev de.

Vad finns att göra? Förr hade yrkesfotograferna utöver sin skicklighet och erfarenhet även utrustningen – de dyra kamerorna, telefotoutrusningen. I dag kan vem som helst klicka på sin mobil eller digitalkamera och mejla iväg bilden?

BLF-ordförande Rune Borgström:

– Leifs debattinlägg är tänkvärd läsning. Vi vill gärna ha fler synpunkter från medlemmar. Men vi kan inte stoppa det här. Vi kan bara ta bättre bilder och filmer själva.

– Bilderna till dagspressen har för BLF-medlemmar minskat drastiskt genom systemet med abonnemangen. Den nya trenden med olika former av interaktivitet mellan utgivare och läsare känner vi igen från bloggar, olika möjligheter till upptankning av filmer t.ex. youtube och nu tidningar som uppmanar läsarna att skicka in bilder. Det gäller inte bara ”jag var där”-bilder utan på landsorten är det mycket vardagshändelser som beskrivs av läsarna och visst kan detta vara trevligt, men det påverkar möjligheten för freelancande fotografer som lever på fotograferandet.

Citat från Dalarnas Tidningars hemsida:

”Tog du en bra nyhetsbild? Vinn 10.000:-

Tävla om årets bästa läsarbild. Varje månad utser vi läsarnas bästa nyhetsbild som får 1.000 kr. De tolv finalisterna tävlar om ett resepresentkort värt 10.000 kr, och titeln Årets bästa läsarbild. Ev. skatt på vinst betalas av vinnaren. Skriv: vad bilden föreställer + ditt namn

Skicka till: 72023

Kostnad: 0 kr* ”

Nu har Eija flyttat till Huddinge

Nya kansliet

Så här ser det nya kanslihuset ut i Huddinge. Liten Eija

syns på trappan.

Nu har flyttlasset gått. BLF: s kansli har flyttat från Branschernas hus på Söder till Huddinge. Eija Björkholm vill öppna i de nya lokalerna så fort som möjligt. Den nya adressen Förrådsvägen 18 i Huddinge gäller från måndagen den 16 juni. Det är samma telefonnummer som förut: 08-556 453 88.

Varför flyttar ni, Eija?

– Här i Branschernas hus på Söder har hyresvärden sagt upp alla våra kontrakt till den sista september. Vi har varit tio organisationer, som från början samsades om gemensam reception. Den lades dock ner för ett år sedan. Nu vill hyresvärden bygga om och använda lokalerna på annat sätt. De lokaler de andra organisationerna hittade centralt var för små och räckte inte till för oss alla. Dessutom är det dubbelt så dyrt i centrala Stockholm som i Huddinge.

Jag hittade de nya lokalerna i ett kontorshotell. Det tar femton minuter med pendeltåget från Centralen till Huddinge station och sedan fem till sju minuter, beroende på hur fort man går, till Företagsservice lokaler. De har tre byggnader. Vi hyr i ett hus kallat Kontakten. Det kostar oss med all service inräknad 10 500 kr i månaden. I centrala stan hade det gått på cirka 22 000 till 30 000 kronor.

Vad får ni för faciliteter i Huddinge?

– Våra nya kanslilokaler är på 39 kvm. I hyran ingår gemensam reception med telefonpassning och det finns tre konferens- och sammanträdeslokaler att tillgå. Det ingår i hyran. Våra hyresgrannar i kontorshotellet är till exempel Stockholm vatten, några byggkonsulter och ovanligt många advokatkontor.

Vill du kika in och se hur det ser ut i nya Kontakten, klicka:

http://www.f-service.net/kontakten.html

PS. Ta pendeltåget till Huddinge station. Gå genom Huddinge centrum och håll bara till höger, hälsar Eija.