”Lågkonjunkturen kan ge bildbranschen mera jobb”

Tre frågor till Rune Borgström:

Märker bildbranschen redan av lågkonjunkturen och de sämre tiderna? Och hur brukar lågkonjunkturerna i regel påverka bildbranschen?

– I lågkonjunkturer satsar företag ofta mera på marknadsföring vilket är positivt för bildbranschen. Åtminstone om lågkonjunkturen inte blir för långvarig.
Även pressen är ofta mera aktiv i lågkonjunkturer – det finns mycket att skriva om.
Ren dokumentation, både när det gäller stillbild och film, skjuts däremot gärna på framtiden i lågkonjunkturer, så här kan det säkert bli svårare ett tag.
Men jag tror inte att det blir märkbart mindre jobb för oss på grund av lågkonjunkturen.

 

En annan samhällsföreteelse som påverkar de av oss som arbetar med interninformation är regeringens aktivitet när det gäller omorganisationer och alla nya direktiv och utredningar. Det är hela tiden nya förändringar som skall informeras internt.

Det kan därför tyckas att det bara är ljusa tider för våra medlemmar, men räntehöjningar till följd av den stigande inflationen påverkar säkert våra företags investeringsvilja. Man väntar med stora investeringar. Även den stigande dollarkursen dämpar investeringsviljan just nu.

Upphovsfrågorna är aktuella. Det stjäls hejvilt på nätet. Nu har fildelarna till exempel även börjat sno dokumentärfilmer? Nästan varje dag dyker det upp fiffiga lösningar på hur man kan få tillgång till filmer, texter, musik och bilder gratis. Hur ser din framtidsbild ut? Fritt fram på nätet? Hårdare straff?

– Det är en ständig kamp mellan pirater och piratjägare. Risken är att många tycks tro att allt som finns på nätet är gratis, att det är ok att använda det. ”Vi använder det bara internt”… osv. Även kända föreläsare plockar illustrationer från nätet och menar att de bara visas för ”denna begränsade publik” och anser på fullt allvar att detta är lagligt.
Kampen går dock vidare vilket är bra och ökar säkert medvetandet för folk vad som är lagligt och inte. Nu kommer förslaget om en loggningslag, som tillsammans med den kommande lagen om stärkt skydd för upphovsrätten, den så kallade fildelningslagen, säkert kommer att göra det svårare för piraterna.
Jag tror att det är svårt att helt stoppa nedladdningen som görs av privatpersoner. De som gör det i stor skala och sprider alstren kan säkert sättas åt . Ett effektivt sätt att minska den privata olagliga nedladdningen skulle vara om man införde ett system med enkla betalningsformer så att man som privatperson enkelt kan ladda ned filmen när man önskade på kvällen och att det gick en rimlig summa till upphovsmännen. Om man ser på vad upphovsmännen/producenterna får idag när man köper en dvd på macken så är det inte mycket som når fram till själva upphovsmännen. Skivorna kostar, alla led på vägen, produktion av en massa skivor som aldrig blir sålda osv.
Är beloppet rätt tror jag många hellre betalar en slant och får filmen enkelt ”serverad” istället för att fildela och jobba en hel del för att få en fungerande film.

Det är snart dags för årsmötet. Några ord om BLF inför nästa verksamhetsår?

– Vi ska försöka få bättre kontakt med våra medlemmar. Folk kommer inte gärna till möten. Man har fullt upp med sitt jobb. När medlemmarna har problem har vi mycket kontakt men vi vill också försöka få till en tvåvägskommunikation med medlemmarna istället för att vi bara informerar från styrelsen. Därför ska vi satsa på enkäter via nätet för att bättre få reda på vad medlemmarna tycker i olika frågor.
Nästa års stora satsning är annars ”Bildköparens Dag” – ett arrangemang som vi hoppas mycket på och som vi tror kommer att betyda mycket för vår förening och våra medlemmar.

Ett smart sätt att gratis skaffa sig ett bildarkiv

Man gör som i Ale – anordnar en fototävling!

Ett smart sätt att skaffa sig billigt ett bildarkiv? Ale kommun norr om Göteborg arrangerade i sommar en fototävling. Invånarna i kommunen uppmanades att sända in bilder; om kommunens liv i största allmänhet. Första pris en fotoskrivare värt 1 000 kronor! Andra pris presentkort på 500 kronor. Tröstpriser tio T-shirtar från Ale kommun. Total kostnad för kommunen: cirka 2000 spänn.

Enligt de skriftliga tävlingsbestämmelserna förbehåller sig kommunen rätten att utan ersättning till upphovsmännen/fotograferna fritt använda bilderna i marknadsföringen och presentationen av kommunen; ävenså fritt fram att beskära och att vid behov strunta i att publicera fotografens namn.

I en insändare i ”Alekuriren” under rubriken ”Lurendrejeri av Ale kommun” tände den lokale fotografen Urban Andersson larm och uppmanade folk att inte delta i tävlingen.

– Man blir bestört och undrar om det istället för en tävling är ett försök från kommunens sida att skaffa ett stort bildförråd utan att betala för sig, skrev Urban och jämförde med gängse priser på marknaden; till exempel mindre bild till mindre reklambroschyr á 2 300 kr.

På detta svarade Ale kommuns informationschef Karin Dickens

– Vår ambition är att inspirera Aleborna att fota och upptäcka sin kommun. Tävlingen vänder sig till amatörfotografer, men alla är välkomna. Om du som professionell fotograf vill tjäna pengar på dina bilder så är det ingen tävling för dig.

Nu har man inför kritiken delvis backat på kommunalkontoret. När Nyhetsbrevet ringer förklarar Karin Dickens:

– Självklart följer vi lagstiftningen om upphovsrätten. Vad vi har talat om är bruksrätten till bilderna. Vi ska använda dem på vår hemsida.

Om ni använder bilderna utöver det. Betalar ni för det då?

– Ja, men då talar vi först med fotografen om det.

Sätter ni ut namnet på fotografen?

– Ja, men vi sätter inte alltid namnet direkt under bilden. Av lay-out-mässiga skäl kan namnen på fotograferna till exempel samlas i slutet eller början på en skrift.

Har ni fått in många bilder?

– Ja, ungefär ett 60-tal.

Vad tycker då BLF om bildtävlingar modell Ale?

Rune Borgström, BLF-ordförande:

– Vi är emot dem. Det är ett smart och fräckt sätt att skaffa sig bilder billigt. Med jämna mellanrum dyker sådana tävlingar upp. Små tidningar och kommuner bygger på det sättet upp bildarkiv. Vi påtalar detta. Det har vi gjort även i fallet Ale kommun och då lovade de betala när jag talade med dem.

Bildköparnas dag i Stockholm planeras till hösten 2009

Det är nu preliminärt klart att Bildköparnas dag ska hållas i BLF: s regi hösten 2009. Staffan Teste har styrelsens uppdrag att förbereda aktiviteterna. Bildköparnas Dag hålls i Stockholm och inbjudna blir både svenska och utländska bildbyråer.

Staffan berättar för Nyhetsbrevet att de svenska (ett 10-tal) sam några internationella bildbyråer han hittills varit i kontakt med är mycket intresserade att delta. Bildbyråer som representerar både stillbilder, film och grafik ska nu få ett tillfälle att träffa kunderna/bildköparna, dvs. representanter för tidningar, förlag, informationsavdelningar m.fl.

Bildköparnas dagar arrangeras sedan flera år bland annat i England, Tyskland och USA. De har blivit mycket populära.

Staffan Teste: – I vår digitaliserade värld träffas parterna annars bara på nätet och via telefon. Det här blir ett bra tillfälle att se och lära känna varandra och diskutera de gemensamma problemen

Googla till en BLF-medlem!

Ett försök pågår med att marknadsföra BLF-medlemmar via google. Det sker genom att BLF köper sponsrade länkar för relevanta ord och kopplar dem ihop med BLF: s webbersion av matrikeln, berättar vice ordföranden Ulrik Södergren. Det gör att den som söker fotograf på sin hemoret via google ”hittar” en BLF medlem. Försöket ska nu utvärderas.

Om manipulerade bilder i Expressen och Aftonbladet..

Sysslar Expressen och Aftonbladet med bildförfalskningar? När Tito Beltran-rättegången fortsatte i hovrätten publicerade först Expressen en bild där man fick intrycket av att åklagaren Ingela Svensson talade i en korridor med makarna Beltran. I själva verket intervjuades hon av Aftonbladets reporter Robert Triches. AB-mannen doldes dock i Expressens version av ett inklippt textblock. ”Vi ville få upp bilden så stort som möjligt och ändå få med texten”, var bildchefen Per Kagrells förklaring till Resumé, som avslöjade manipulationen.

Aftonbladet kontrade med att retuschera bort GETINGEN från Expressens framsträckta mikrofon, även den bilden tagen på Beltran-rättegången. ”Det är förstås helt oacceptabelt. Det strider mot Aftonbladets bildpolicy, vi manipulerar inte dokumentära bilder”, kommenterar Aftonbladets informationschef Niklas Bodell. Retuscheringen gjordes av fotografen som tog bilden. Det var han som, ”i brist på bättre vetande” , förklarar Bodell.

Kraftiga böter för ”smygtagen” bröllopsbild i Norge

Får man publicera smygtagna bröllopsbilder på kändisar? Den intressanta frågan ska nu avgöras i Högsta domstolen i Norge. Norska skvallerbladet Se og Hör har fällts både i tingsrätten och lagmansrätten (motsvarigheten till hovrätten i Sverige) och dömts att betala i skadestånd till bröllopsparet 150 000 norska kronor.

Se og Hör har överklagat till högsta domstolen, som nu behandlar frågan, berättar norska Journalisten. Det är artisterna Adriane Seathers och Lars Lillo Stenberg som stämde tidningen. En paparazzifotograf tog bilderna på cirka 300 meters håll. Paret vigdes nämligen utomhus, utanför ett pensionat. ”Kyrkorummet” – i det här fallet i bildlik betydelse – är offentlig plats, hävdar tidningen och anser att ”pressens frihet” är i fara om högsta domstolen fastställer den fällande domen.

Säpo vill förbjuda smygfilmning i hemmet

Fängelse för paparazzibilder på offentlig plats hotar

Förbud mot smygfilmning i hemmet och mot paparazzibilder på offentliga platser. Det kravet ska justitieminister Beatrice Ask (m) ställning till i höst. I januari kom den så kallade Integrationsskyddskommittén bland annat med förslag om att en lagparagraf i brottsbalken ska förbjuda ”olovlig fotografering” (smygbilder). Förslaget har varit på remiss. Polisen välkomnar alla planer på skärpt lagstiftning mot paparazzibilder, smygtagna nakenbilder och andra typer av smyg tagna bilder. Säpochefen Anders Danielsson tycker att det är bra om fotografering förbjuds av någon som är på en plats dit allmänheten inte har insyn och det ska klart framgå av lagtexten att såväl stillbilder som filmning förbjuds. Dock utgår säpochefen från att polisens blir undantagen från ett sådant förbud!

Rikspolischefen Bengt Svensson vill gå längre och även förbjuda smygfotografering på offentlig plats. Han vill också straffbelägga spridning av smygtagna bilder.

Ytterst hotas den som döms för smygfotografering med fängelse.

Tidningsutgivarna (TU) säger förstås ett klart nej till ett sådant förslag. Det lär även Journalistförbundet och PK göra.

Tallink stäms för stöld av bild på Kikki Danielsson

Fotograf Michael Engström stämmer rederiet för stöld av bild av schlagersångerskan Kikki Danielsson, uppger tidningen Journalisten. Rederiet har enligt Engström använt bilden utan tillstånd i sin annonsering. Bilden togs för ett skivomslag och fick endast användas vid reklam för skivan. Rederiet Tallink har använt bilden på sin hemsida och i annonser i samband med att Danielsson uppträtt ombord.

Engström kräver skadestånd för att Tallink gjort intrång i hans upphovsrätt, samt för att ha varit oaktsam alternativt grovt oaktsam.

Varning för när du gör affärer med museer! Begär betalt innan du överlämnar bilderna

Om ett museum beställer av dig massor av bilder för en utställning – gör då i förväg skriftligen upp om priset. Det blir slutsatsen av en dom i Stockholms tingsrätt. Fotograf Sven Åsberg, medlem i BLF, kontaktades av Dansmuseet som skulle göra en utställning. Sven lade ner tre arbetsdagar för att leta upp över 200 bilder enligt en lista Dansmuseet överlämnade. 123 av bilderna ställdes ut. När Åsberg ville ha betalt för sitt jobb vägrade Dansmuseet. Till slut stämdes museet.

Med assistans av BLF: s Staffan Teste begärde Åsberg i ersättning 15 600 kr plus moms. Tingsrätten avslog denna begäran. Med bland annat följande motivering: Åsberg som är en professionell fotograf borde i förväg ha klargjort för Dansmuseet att han ville ha betalt för sina bilder. Vidare åberopades att museet som en ideell organisation är den svagare av parterna. Dessutom heter det i domen: ”Utställningen kom till stånd för att hylla en person som Sven Åsberg tidigare varit gift med”.

Mot det invände ombudet Teste: Det äktenskapet upphörde redan för 30 år sedan. Arrangör av utställningen var Dansmuseet, inte Åsbergs exhustru. Museets personal uppsökte Åsberg och lämnade en lista på bilder de önskade. Om museet vill anordna en utställning finns knappast några skäl för Åsberg som professionell fotograf att överlämna sina verk gratis.

Beslutet överklagades men Svea hovrätt beviljade inte prövningstillstånd. Ej heller HD tog upp fallet.

Nu stjäl pirater även dokumentärer

Nu har även dokumentärfilmer lagts ut för fildelning. BLF-medlemmen Jonas Lännbjers DVD om björnjakt rapporteras ha lagts ut på ökända The Pirate Bay. Jonas har tillsammans med Rasmus Boström producerat boken ”Svensk björnjakt” och dessutom en DVD på 60 spelminuter. Boken och filmen finns att köpa för tillsammans 700 kr. Och en trailer kan du se helt lagligt på länken:

http://www.hundforaren.se/Webshop/Butiken.php?bjorn=

Gratiskiosk på karibisk ö och på svenskt webbhotell

På tal om att läsa gratis. En av de senaste sajterna, som redan har fått amerikanska tidskriftsförlag att se rött, är ett postboxföretag förlagd till en karibisk ö som lägger ut högupplösta tidskrifter för läsning. Det är som att stiga in i en välsorterad tidningskiosk med magasin från all världens hörn. Man registrerar sig under en pseudonym och sedan är det fritt fram att läsa. Det hela bygger på att läsekretsen lägger ut nyutkomna tidskrifter (=det är olagligt) däremot är det lagligt att läsa tidskrifterna på webben. Där finns alla de populära magasinen som Time, Cosmopolitan, Sports Illustrated m.fl. Av svenska tidningar finns PC för Alla. Det verkar ännu vara en så kallad beta-version. Avsikten är väl att dra in pengar på annonser.

För upphovsrättshavarna, utgivarna av tidskrifter, journalister och fotografer, är det naturligtvis mycket irriterande. Att stoppa verksamheten lär inte vara det lättaste. Sidan sägs för övrigt ligga på det svenska webbhotellet PRQ som drivs av en av grundarna till The Pirate Bay.

http://www.mygazines.com

(som inte ska blandas ihop med den helt seriösa sajten http://www.magazines.com/ där man kan prenumerera på samma tidningar mot betalning)

Till slut rekommenderar Nyhetsbrevet dig att på hemsidan kolla följande:

Ulrik och Johan rapporterar från sommarens Cepic-möte

Det finns numera korta rapporter att läsa från styrelsemöten

Dags att söka stipendier