Här hade vi en artikel om att det var klart med TU-avtalet ……

Vi trodde att vi var klara med ett nytt TU-avtal när vi gidk från förhandlingarna i måndags den 17 december. När vi fick förhandlingsprotokollet på morgonen den 18:e hade dock TU infört en betydande förändring som vi inte ens diskuterat. Detta utan att nämna ett ord om detta. Jag, Rune Borgström, som skulle printa ut och skriva under, men råkade turligt nog se den inlagda förändringen och påpekade att detta kunde vi inte acceptera. TU backade då och konstaterade att vi inte är framme vid ett avtal – trots handslagen efter måndagens förhandlingar.

Förhandlingsdelegationen var glada att ha lyckats få ett avtal klart till årsskiftet… men glädjen förbyttes i något helt annat när vi märkte detta försök från TU:s förhandlare att utan att diskutera något bara smyga in en betydande förändring som genom ett par ord skulle innebära en väldigt stor förändring av hela avtalet. Vi trodde detta skulle bli en fin ”julklapp”…. men det blev något helt annat.
Denna text har Rune Borgström lagt in i Merts brev eftersom vi inte kan gå ut med den artikel om nya avtalet som Mert skrivit.

 

Ge ditt företag årets bästa julklapp

Gör som Rune – sänk din försäkringspremie med 23 507 kronor!

Företagsförsäkringar är dyra. Försäkringsbolagen lockar med lägre premier och diverse förmåner. Det kan därför vara svårt att jämföra priserna. Men det finns knep – som hjälper dig att sänka dina försäkringskostnader med många, sköna tusenlappar.

Gör därför som BLF: s ordförande Rune Borgström som sänkte premien för sin företagsförsäkring med 23 507 kr.

Runes råd till alla är: Ägna ett par timmar till att se över din företagsförsäkring och du ger dig själv och ditt företag årets bästa julklapp!

Rune:

– Något man sällan tänker på är vad premien beräknas på. Som regel är det i procent av anskaffningsvärdet av inventarierna på inventariekontot. Det kanske var riktigt på den analoga tiden med kameror som Leica och Hasselblad som nästan ökade i värde. Men dagens digitala inventarier är värdemässigt nästan som luft.

Alltså tog Rune vid förra årsskiftet upp en diskussion med sitt försäkringsbolag. Vad fick han ut i ersättning om något hände? Anskaffningsvärdet? Nej, ett värde som motsvarar det stulna, uppbrunna eller vattenskadade, blev svaret. Ja, men premien beräknas ju på anskaffningsvärdet? Sådana är regler! svarade försäkringsbolaget.

– Men om jag säljer inventarierna till en kompis för dagspriset för vad det skulle kosta att ersätta inventarierna – och dagen därpå köper tillbaka dem för samma pris?

– Ja..hm..då är detta det nya anskaffningspriset, medgav ombudet för försäkringsbolaget.

Försäkringsbolaget tvingades acceptera Runes argument och på mindre än en timmes diskussion gick ombudet med på att Rune gjorde en ny kolumn i inventarieboken där han skrev dagspriserna för vad det skulle kosta att ersätta inventarierna.

Rune:

– Man upptäcker hur fantastiskt mycket priserna har sjunkit. I inventarieboken finns ju allt med som ännu inte är utrangerat.

Där fanns till exempel en Sony Betakamera BVW600P med J15 glugg för 552 100 kr. En Avid Media Composer med 3 D för 863 653 kr…. Ett antal Avid 9 GB hårddiskar för 16 500 kr/st. .. Flera DVD-brännare med ett anskaffningspris på 8 575 kr. En videoprojektor Sanyo I XW-15 1000 AnsiLumen för 26 500 kr… Ett antal ramminnen 256 MB för 2 700 kr/st…

Rune lämnade sin lista med de nya, dagsaktuella återanskaffningspriserna och vips blev försäkringen hela 23 507 kronor billigare. I fortsättningen reviderar han inventarielistan varje år.

Men här finns något bör du tänka på! När det gäller datautrusning medger revisorerna numera som regel direktavskrivning av det mesta. Man får ta upp det som förbrukningsinventarier. Me därmed kommer de inte med i inventarieboken. Har du försäkrat endast inventarierna så tolkar försäkringsbolagen att det som inte står i inventarieboken är oförsäkrat. Diskutera detta med försäkringsbolaget eller skriv alternativt av din nya laptop på två år.

Ny omarbetad cirkaprislista kommer i januari

Cirkaprislistan genomgår just nu ingående justeringar och förbättringar. Styrelsen har arbetat med projektet under hösten. Det är särskilt videoavsnittet som har arbetats om. En avdelning anpassas nu för filmare som debiterar uppdrag per timme. Både filmning och redigering per timme införs. Tidigare cirkaprislistan har mest fört principresonemang. Det är mera lämpligt när mycket folk är inblandade: producent, filmare, speaker, textförfattare osv. Men ofta hyrs videofilmaren in som filmare per timme. Nya cirkaprislistan kommer ur trycket i januari.

Irak allt farligare arbetsplats för journalister och fotografer

Det har blivit allt svårare att rapportera från Irak. Organisationen The Project for Excellence in Journalism har gjort en enkätundersökning bland de utländska journalister som är verksamma i Irak. Åtta av tio hävdar att det blivit svårare att arbeta inom landet. 57 procent av de tillfrågade, de flesta ärrade krigskorrespondenter, uppger att minst en av deras inhemska medarbetare har dödats eller kidnappats under det senaste året.

Så gör man bildspel av klass

Vill du lära dig att göra bra bildspel. Inspiration kan du hämta hos Sydsvenskans fotograf Lars Dareberg. Han har lagt upp en imponerande hemsida med alla sina bildspel. Mycket sport och resor. Både bilder, text och ljud. Titta till exempel på de fina bilderna och lyssna samtidigt på intervjun med Carolina Klüft.

http://www.dareberg.com/

Nya Nikon D3 klarade alla gula färger i danska Gudmehallen

Gudmehallen på Fyn har i många år varit de danska pressfotografernas förbannelse. Det är all den gula färgen i hallen, som har gjort livet svårt. Gult golv, gul bakgrund, gul belysning. Snabba sportbilder har varit hopplösa att ta. Det har varit helt omöjligt att fotografera mer än på 1600 ISO som ger slutartider på 1/160 sek, skriver Michael Bager i danska Pressfotografernas nättidning.

Men nu har han testat nya Nikon D3. Michael Bager är äntligen nöjd. Hans perfekta bild (ISO 2000, 1/400 och f:2) och övriga testomdömen kan du se och läsa på länken:

http://www.pressefotografforbundet.dk/index.php?id=9344

Mera bildspel i DN?

Roger Turesson, 51, har utsetts till ny bildchef på Dagens Nyheter. Han började sin bana som pressfotograf redan som 17-åring på Nya Lidköpingstidningen. Fortsatte på Borås Tidning och var under många år både fotograf och bildchef på Expressen. Han har de senaste åren arbetat som frilans på bildbyrån MomentAgency, som han var med och startade. Roger Turesson efterträder som bildchef på DN Lotta Ögren. Roger uppges vara en stor vän av bildspel.

När mamman ingrep fälldes AB – visade ansiktet på 16-årig ”huligan”

En 16-årig yngling blev fotograferad i samband med fotbollskravallerna på Söderstadion då matchen mellan Hammarby och Djurgården tvingades avbrytas. Fotbollshuliganerna hade stormat planen. Aftonbladets Sportbladet beskrev på ett stort uppslag kravallerna. Huliganerna utpekades som ”FOTBOLLS-MÖRDARE”.

En bild visade en ung man i svart tröja och brungröna byxor. Han var belagd med handfängsel och leddes bort av vakter. Hans ansikte syntes tydligt.

Den utpekade ynglingen anmälde AB för Pressombudsmannen och skrev att kände sig kränkt, dömd på förhand. Hans vänner hade övergivit honom och hans familj hade lidit skada av publiceringen. Hans lillasyster hade blivit påhoppad i skolan.

PO avskrev ärendet. Inslag av våld och huliganism är ett allvarligt problem. Visserligen måste hänsyn tas till anmälarens låga ålder, men handlingar av denna typ som fångades på bilden kan knappast ses som rent privata angelägenheter, skrev PO.

Nu ingrep ynglingens mamma och överklagade hos PON (Pressens opinionsnämnd). Att hänga ut sonen som ”fotbollsmördare” var inte förenligt med god pressetik. Att visa sonens ansikte stod inte i proportion till vad han gjort sig skyldig till, skrev mamman. Åklagarmyndigheten, polisen och Hammarby hade hanterat situationen korrekt, men tidningen hade gått över gränsen, menade hon.

Pressens opinionsnämnd fällde Aftonbladet – genom så kallad ”mild fällning”. AB har ”åsidosatt god publicistisk sed”

JK: Upphovsrätten är ej mitt bord

För snart ett år sedan utsattes en ICA-butik i Umeå för ett rånförsök. En rånare med en kofot filmades av affärens övervakningskamera när han överföll ett kvinnligt butiksbiträde. Förundersökningsledaren lät sätta ut ett videoavsnitt på polisens hemsida. Där syntes ett kort ögonblick ansiktet på butiksbiträdet. Västerbottens-Kuriren kopierade filsekvensen och satte den på sin hemsida. Butiksbiträdets ansikte hade inte maskerats. På videosekvenserna. Hon gjorde en JK-anmälan och menade att hon var igenkänd.

JK skiljer på polisens rätt att själv lämna ut förundersökningsmaterial för att om möjligt få fast rånaren och å andra sidan eventuella upphovsrättsliga aspekter. JK finner inte anledning att rikta kritik mot polisen att lämna ut materialet för publicering. Däremot står det anmälaren fritt att ur upphovsrättsliga aspekter på civilrättslig grund göra anspråk mot polismyndigheten, skriver JK. Något som hon också kommer att göra. Med andra ord: fortsättning följer i tingsrätten.

Bättre bilder i Raw

Effektiv bildbehandling med Raw är temat för en ny 2-dagarskurs i Stockholm. Kursen är avsedd för bildbehandlare och fotografer. Du får lära dig allt om Adobe Bridge och framkalla råfiler med Camera Raw. Kursen arrangeras av MeddieUtbildarna och leds av Ulrik Södergren, DigitalFotografen, Gföteborg, och för övrigt vice ordförande i BLF.

Till slut och på tal om rörliga bilder…

…med denna klassiker önskas alla

God jul och ett Gott nytt år!

klicka bara på länken nedan – så kommer Bing och Danny

http://www.youtube.com/watch?v=7fWoYzodwiU&feature=related