Han kom att revolutionera fotovärlden! Ingenjören Oskar Barnak anställd vid Leitz Camera gillade att promenera i skogen och fotografera. Men han led av astma och tyckte att dåtidens traditionella kameror var tunga att bära och krångliga. Han konstruerade en behändig kamera för 35 mm film som man kunde stoppa i fickan. Det var år 1913. Den allra första Leican var född. I år firar Leica sin 100 års dag.

Ingenjör Barnaks idé var att skapa en liten kamera, med små negativ som kunde förstoras till stora kopior. Det var en genial uppfinning. Men första världskriget kom emellan. Leican började serietillverkas först 1925.
Under de första sju åren såldes den första Leican i bortåt 60 000 exemplar. Sen kom kom Leica II. Resten är historia. Alla proffs med självaktning skulle ha en Leica. Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Nick Ut, Alberto Korda – alla tog de sina mest berömda bilder med en Leica.
År  2008 digitaliserades  Leican. I dag är den en svartvit lyxkamera.  Endast kamerahuset kostar över 60 000 kronor. Lika bra digitalkameror kan man få halva priset. Men konnässörer köper den fortfarande.
Läs mer och se på bilder på tex dessa länkar:
Jubileumsgalleri på Leicas hemsida
Artikel av Thorsten Overgaard:  ”The Grandfather of 35 mm Photography” Hittar du här