Nordkoreabutik

 Privat företagsamhet i Nordkorea? Enligt SR är kiosker som ovan numera i privat ägo
   Foto: Björn Bergman/photo2be

OBS! UPPDATERAT MED NYA BILDER

För två år sedan sökte BLF: s Björn Bergman visum till Nordkorea. Som yrke skrev han ”fotograf”. Det blev nej. Han försökte igen. Den här gången kallade han sig för ”herr”. Nu är Björn hemma; med 3 000 bilder. 400 av dem ”deletades” av nordkoreansk polis. Men en proffsfotograf kan knepen att återskapa bilderna!
En del av bilderna finns nu utställda på Gafé Giffi på Hornsgatan 65 i Stockholm och ett 90- tal bilder finns till försäljning på Björns firma photo2be.com hemsida.

Björn Bergman:
– Det var något av mitt livs resa. En oerhört spännande och skrämmande upplevelse. Jag var väl påläst innan jag åkte men det var värre än jag hade väntat mig. Utanför Pyongyangs stadskärna är folk mycket, mycket fattiga och vi såg människor leta efter föda i jorden på åkrarna.! Bristen på mat är reell i allra högsta grad vilket var skälet till att vi inte fick fotografera från bussen t.ex. på väg till den demilitariserade zonen, DMZ, 38:e breddgraden som ligger ca 16mil söder om Pyongyang.
Hur kom det sig att han hamnade där? Björn berättar:
– Jag har rest en del i världen. Och har i flera år tänkt att innan man hamnar på hemmet ska jag besöka även Nordkorea. För två år sedan sökte jag visum dit och skrev som yrke fotograf men fick inget visum.
– Den här gången skrev jag bara ”Björn Bergman, herr”. Och då fick jag plötsligt visum. Jag åkte med en grupp turister där alla var mycket beresta. Det var folk av olika åldrar. Men det var genomgående människor som hade sett vartenda hörn av världen och enda stället som tycktes återstå var att se var det slutna Nordkorea. Med undantag av en ung man i 20-årsåldern, han talade svenska och koreanska, var av den rätta tron och bar rätta kläder…
Tre guider, sannolikt var det poliser, vakade över oss hela tiden. Vi fick inte gå en meter på egen hand och var absolut förbjudna att fotografera genom bussfönstret. Jag tog cirka 3 000 bilder under resan. Vid ett tillfälle kom en polis på mig. Han gick igenom mitt material jag hade på mig och ”deletade” 400 bilder. Jag blev rädd och ”irriterad” och sa att han fick väl ta bort alla 1500 bilder som fanns i kameran just då. Men se det skulle han inte alls. Regimen vill att man ska visa bilder som de vill att Nordkorea ska framstå. Pampiga byggnader, militärparader, hela och rena människor, en fin konstbesmyckad tunnelbana osv.
Nu kunde Björn rädda tillbaka de deletade bilderna med hjälp av ett rescue-program. På hans hemsida finns ett 80-tal bilder utlagda, 20 av dem är av de ”förbjudna”, borttagna bilderna som återskapats.
Ett 20-tal bilder, förstorningar, ska han nu ställa ut på ett galleri i Stockholm. De är inlämnade för montering och kommer snart upp.
– Jag fick skriva under på ett papper att jag aldrig mer skulle göra om ”misstaget” att fotografera utan att fråga först…
Björn skrattar gott och säger: – Till Nordkorea får jag med all säkerhet inga fler visum.

 

Fler Nordkorea-bilder av Björn Bergman/photo2be

 

 

Nordkorgathrn
Nordkor-flyg
Nord-lastbild
Nordkorea.jpg

  Nordkorea1x