Norska hovet går till storattack mot norska Se og Hør och anklagar tidningen för att ha publicerat 60 sidor närgångna bad- och fritidsbilder på kungafamiljens medlemmar. Det sker i en 12-sidig detaljerad anmälan till Pressens Faglige Utvalg (den norska motsvarigheten till Pressens opinionsnämnd). Hovet har under åtta månader undersökt tidningens alla utgåvor och räknar i detalj alla paparazzi-bilder tagna med teleobjektiv.

”Nu har det gått så långt att vi tvingas ta detta ovanliga steg för att försöka få ett slut på alla övertramp och felaktiga uppgifter”, säger hovets kommuinikationschef Marianne Hagen till VG (Verdens Gang).
Men chefredaktör Ellen Arnstad på Se og Hør försvarar publiceringen av bilderna och menar att de är tagna på offentlig plats och att alla har på sig baddräkter.
Kung Harald och drottning Sonja firade 75-årsjubileum med att bjuda hela kungafamiljen, barnen och barnbarnen på en resa med kungaskeppet Norge till Medelhavet och Korsika.
Bland annat riktar nu hovet hård kritik mot tidningens 32-sidiga Bildextra över kungafamiljens seglats med kungaskeppet ”Norge” till Korsika. Se og Hør gav bland annat ut en 32-sidig extratidning med bilder. Kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan på jättebilder. Kungen och drottningen på badstranden. Närbilder på Prinsessor gnidandes varandras ryggar i sololja. Barnbarnen plaskandes i vatten. Föräldrar solandes. Bilder från strandhugg. Över alltihopa rubriker: Exklusivt! Exklusivt! Detta över paparazzi-bilder.  Som om tidningen låtsades inför läsarna att man hade varit speciellt inbjuden på resan, skriver hovet ironiskt.
Hovet anklagar tidningen även för att ha trängt in på privata områden för att ta bilder på kungabarnen. Och att utöver teleobjektiven ha använt sig av dolda kameror. Genom denna omfattande anmälan vill hovet ha svar från den norska pressens egen hedersdomstol hur mycket kungafamiljen ska behöva tåla och var gränsen går för god pressetik.
Hoffsjef Åge Bernhard Grutle, som har skrivit under den 12-sidiga anmälan om kränkning av kungafamiljens integritet till Pressens Faglige Utvalg (PFU), har som ytterligare dokumentation bifogat 8 bilagor. Det blir intressant att se vad PFU tycker.
Mer läsning hittar du på norska kungahusets hemsida och i den 12-sidiga anklagelseakten!