På NAB 2012 i Las Vegas presenterade Blackmagic en ny digital filmkamera. Black Magic är mest kända för sina hårdiskinspelare, konverters, routers och liknande videoteknik, men nu ger dom sig in i kamerabranschen också.
Kameran som helt enkelt heter ”Blackmagic Cinema Camera” blir sannolikt en stor konkurrent till allt från Canon EOS 5 Mark II / III till RED.

Den ser ut som en kompakt liten greppvänlig låda.

FAKTA

Högupplöst 2,5K, Super 35mm, 4/3 sensor (lik den som sitter i Panasonic AG-AF100), SSD-disk som har möjligheten att fånga 12-bitars RAW-filer, PRO RES eller Avid DNxHD format. För RAW använder man sig av Adobes CinemaDNG-format som är ett öppet filformat och som tillsammans med DaVinci ger möjlighet att dra ut extra information och detaljer i högdagrar skuggor.
Fördelen med SSD-disken, förutom snabbheten är att du enkelt kan ta ut den ur kameran och koppla den till din redigeringen för snabb nerladdning av innehållet eller om du vill redigera direkt på disken. SSD-diska börjar dessutom sjunka i pris till allas glädje.

Precis som REDs Scarlet-X och Canons C300 är kameran bestyckad med EF-fäste som då är kompatibelt med Canon EF, Zeiss CP.2 och ZE linser.
På baksidan finns en 5” LCD pekskärm som förutom bilden visar inspelningsstatus så som ISO, slutarvinkel, inspelningstid, batterinivå, mm. Du kan också enkelt skriva in metadata inför redigeringen på samma sätt som du skriver på en smartphone eller iPad.

ANSLUTNINGAR

3 Gb/s SDI-utgång för bildvisning eller för sändning av livesignal, Thunderbolt-utgång för överföring till dator / hårddisk, mic/line-ingång för okkomprimerat ljud (ej XLR), 3,5 mm hörlursutgång, LANC remoteanslutning och 12-30V strömingång för drift och batteriladdning.

KOSTNAD

Eftersom det blir vanligare med RAW-filmning blir det nödvändigt med mer avancerad efterbehandling, därför ingår det avancerade färgkorrigeringsprogrammet DaVinci samt programmet Ultrascope (vågformsvisning) i priset. Program som förr kunde köpas i system  och kostade ca. $20.000. De säljs i dag separat för ca. $1.000, men ingår som sagt i kameraköpet.

Förutom all teknisk prestanda och funktion så är nog priset det som får en att tappa hakan $2.995 (ca.21.500kr) förväntas den kosta när den släpps i USA det är ca.$500 (B&H Photo & Video) mindre än ett EOS 5 Mark III-hus och mindre än 1/5 av Canon C300, RED Scarlet-X och SONY F3.

Men innan man ropar hej vill man gärna se hur bra bilderna blir.
För mer information, besök Blackmagics sida eller Protels sida