Blir det lättare med den nya IPRED-lagen att stoppa fildelningen? Och att försvåra stölder av filmer och bilder? Här två röster, två åsikter. Staffan Teste, upphovsrättslig rådgivare åt BLF, tror att det blir lättare att stoppa bildstölder. BLF-ordföranden Rune Borgström, är skeptisk. – Det blir bara ett slag i luften, säger han.

Staffan Teste, upphovsrättslig rådgivare åt BLF:

 

– Det blir lättare att komma åt de ansvariga för hemsidor som stjäl bilder. Man kan få fram IP-adresser. Det har blivit ett allt växande problem med att bilder används på internet utan att upphovsmannen får betalt. Den ovanan florerar inte minst bland bloggarna. Med den nya lagen blir det förhoppningsvis lättare att stoppa bildstölderna.

Rune Borgström, BLF-ordförande:

– Den nya lagen är ett slag i luften. De datakunniga flinar åt den. Jag har just fått en timmes lektion om hur IP-numren fungerar. Det är en hel vetenskap och det tycks vara lätt att kringgå lagen. När man som jag till exempel hemma har en trådlös router som inte är skyddad så kan vem som helst koppla in sin dator på den på ett avstånd på cirka 1 km. Routern skickar inte vidare den surfandes adresser. Vill du vara dold så kan du i dag på helt legal väg via en hemsida beställa absolut anonymitet för en liten kostnad. Och det kan ju finnas många andra skäl än att dölja nätstölder för att prenumerera på en sådan tjänst.

– Slutsatsen är att den som vill det kan lätt dölja sin IP-adress. Den tekniska utvecklingen är enormt snabb. Det tycks vara 50 plussare som har skrivit IPRED-lagen. Det hade varit klokt att även ta med några ungdomar för att höra deras synpunkter.

Fotnot: IPRED = Intellectual Property Rights Enforcements Directive, dvs. EU-direktiv till att skydda upphovsmän mot fildelare. Möjliggör för en rättighetshavare att vid misstänkt fildelning via domstol begära information från internet-operatörerna om vem som står bakom en IP-adress.